Dino Konaković za N1: Historijat odnosa sa Sebijom Izetbegović

Vijesti 09. apr 201910:36 > 11:25
KCUS

Elmedin Konaković, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo, gostovao je u Danu uživo gdje je govorio i o generalnoj direktorici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu prof.dr. Sebiji Izetbegović.

Na pitanje da li je istina da ga je Sebija Izetbegović na sastanku u vezi Medicinskog fakulteta oslovljavala sa prethodni govornik, on nam je rekao: “Mediji su onako to malo zasolili. Bio sam u svojstvu predsjedavajućeg Skupštine, ali nisam došao na poziv rektora Škrijelja nego na dogovor s ministricom Bogunić i ministrima Brčić i Kovačevićem. Ona jeste bila malo iznenađena što sam prisustvovao jer mi imamo potpuno drugačije stavove kad je riječ o Medicinskom fakultetu. Dok je bila u Opštoj bolnici ja sam vrlo cijenio to što ona radi. Prilikom prelaska u Klinički centar, pokušaja gašenja Opšte bolnice, pa nadalje, istorija naših odnosa se mijenja. Ja ne radim ono što mi kažu nego ono što mislim da treba“.

Pitali smo ga i da li je istina da ju je kritikovao u jednom intervjuu pa nakon toga tražio da se to ne objavi.

Ne, ne. Ja sam o njoj govorio afirmativno u intervjuu za Žurnal, a mislio sam da će oni to brisati, pa sam tražio da objave afirmaciju gospođe Izetbegović. Takav je bio slučaj i te poruke imam. Sada ne govorim afirmativno. Ono što je gospođa Izetbegović uradila u zdravstvu u Kantonu Sarajevo je jako štetno, možda joj je namjera bila dobra. Demontirala je ono što je najvrednije u Kantonu Sarajevo, to je ljudski kapital, potencijal. U Kliničkom centru ne radi prevelik broj kvalitetnih ljudi, a slijedom događaja ne mogu predavati na fakultetu“, komentarisao je.

Generalna direktorica Izetbegović govori kako Klinički centar posluje dobro, da je smanjen minus, kao i da je došlo do osvježavanja kadrova, a Konaković je rekao kako je on na jednoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo postavio pitanje u vezi poslovanja KCUS, te ko radi sa poremećajem kostiju, s povredama ligamenata, skolioze, bolesti kukova…

Nema nikoga da radi. Sve ljude, poput Gavrankapetanovića, Kacile, Mesihović, Dizdarević – doajena i velikana medicine – ona je sve dobre ljude prisilila da odu. Mi nemamo te ljude, velika je šteta i ja se protiv toga borim“, poručio je.

Što se tiče Zavoda zdravstvenog osiguranja, njen uticaj u politici je jako velik. Ona lako dolazi do ekonomskih sredstava preko Zavoda, fondova, uticaja SDA, ali mi nemamo bolju uslugu. Desilo mi se lično da sam kupovao voltaren, da sam kupovao toplomjer za djecu koja završe na Pedijatriji, i to su stvari koje za mene govore dovoljno“, dodao je.

Predsjedavajući Skupštine KS Konaković je za N1 rekao i kako nikada nije imao priliku da prof. dr. Izetbegović kaže lično sve što misli o njoj.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad