Borovac: Prekinuti sramne aktivnosti negiranja genocida

Vijesti 13. apr 201911:59 > 12:01
N1

Negiranje genocida je posljednja faza njegovog izvršenja i to je upravo ono čemu svjedočimo i što se provodi od najviših predstavnika vlasti bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, poručila je Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH, prenosi Anadolija.

Borovac je reagovala povodom održavanja takozvane međunarodne konferencije na kojoj su irelevantni organizatori okupili neznane predavače samo s jednim ciljem – minimiziranja i negiranja genocida u Srebrenici, a koji je dokazan i potvrđen u sudskim postupcima i presudama Haškog tribunala, Međunarodnog suda pravde, Suda Bosne i Hercegovine…

“Ono što zabrinjava jeste činjenica da se u ovim nastojanjima prepoznaje rukovodstvo odnosno vlast entiteta Republika Srpska. Umjesto da budu lideri procesa izgradnje pomirenja, međusobnog povjerenja i poštivanja ljudskih prava, stavili su se u funkciju retrogradnih politika koje minimiziranjem i negiranjem pokušavaju pobiti historijske činjenice i sve to pod plaštom priče o traganju za istinom i pomirenjem”, naglasila je Borovac.

Istakla je kako je neuspjeh ovakvih nastojanja zagarantovan te da ih je civilizovan svijet prozreo i ogradio se od njih.

“Posebno vrijeđa nepostojanje ni minimuma sluha niti poštovanja prema porodicama žrtava genocida i niza drugih zločina koje zvanična vlast u entitetu Republika Srpska negira dok istovremeno otvoreno glorificira presuđene ratne zločince. To najbolje osjete povratnici u entitet Republika Srpska gdje im se život nastoji učiniti neizdrživim i gdje se verbalni napadi sa najviših nivoa vlasti pretvaraju u djela na terenu te sve učestalije svjedočimo napadima, neprimjerenim porukama i grafitima”, rekla je Borovac naglašavajući kako je volja za povratkom jaka i da se do sada oduprijela i većim udarima.

Zaključila je kako sve navedeno potvrđuje neophodnost usvajanja zakona o zabrani negiranja i minimiziranja zločina genocida te zabrani djelovanja fašističkih organizacija kao što je ravnogorski četnički pokret i slični.

“Zato pozivam rukovodstvo entiteta Republika Srpska i sve one koji negiraju genocid i druge zločine da prekinu s ovim sramnim aktivnostima, jer je krajnje vrijeme da počnu poštovati ljudska prava svih građana u našoj zemlji, a posebno žrtava i njihovih porodica koje zaslužuju pijetet”, poručila je ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad