Traži se hitno izvinjenje ambasadora Srbije u BiH

Vijesti 17. apr 201914:10 > 14:14
N1

Socijaldemokratska partija BiH najoštrije osuđuje izjavu srbijanskog ambasadora u Bosni i Hercegovini Aleksandra Đorđevića, za vrijeme otvaranja konzularnog predstavništva Srbije u Drvaru, u kojoj navodi kako je Drvar oduvijek bio srpski grad.

“Osim što su ovakve tvrdnje nedopustive od strane diplomatskog predstavnika susjedne zemlje, jer je to direktno miješanje u unutrašnje stvari jedne suverene države, ovakve izjave ne doprinose dobrim susjedskim odnosima.

Nažalost, na ovakve i slične izjave srbijanskih zvaničnika smo odavno navikli, tako da one ne predstavljaju ništa novo. Očigledno je da predstavnici aktuelne vlasti u Srbiji, dok govore o tome kako poštuju teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, još nisu napustili ideje o teritorijalnim pretenzijama i spajanju dijelova Bosne i Hercegovine sa Srbijom.

Umjesto da povratnicima srpske nacionalonosti u Drvar pomognu da, napokon, postanu konstitutivan i ravnopravan narod u ovom kantonu, očigledno je da je nekim srbijanskim zvaničnicima bitnije prodavati bajke o formiranju Velike Srbije.

Na kraju, ambasadora Đorđevića bismo podsjetili na historiju Drvara, u kojoj je ovaj grad oduvijek bio bosanskohercegovački, a nekada i Titov, ali nikada samo srpski.

SDP BiH zahtijeva hitno izvinjenje ambasadora Đorđevića, a ukoliko to ne uradi pozivamo Ministarstvo vanjskih poslova BiH da uputi protestnu notu Srbiji, u kome traži objašenjenje ovakvih i sličnih izjava srbijanskih diplomata”, navodi se u saopćenju SDP-a.

Vlada Republike Srbije donijela je odluku o otvaranju Konzularne kancelarije Generalnog konzulata Republike Srbije u Mostaru sa sedištem u Drvaru. Svečano otvaranje Konzularne kancelarije Republike Srbije u Drvaru održano je jučer. U ime Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, Konzularnu kancelariju u Drvaru svečano je otvorio generalni sekretar Veljko Odalović. 

Ambasadora Republike Srbije u BiH Aleksandar Đorđević je jučer prilikom otvaranja Konzularne kancelarije Republike Srbije u Drvaru kazao će “Drvar u perspektivi biti srpski grad, kao što je uvijek i bio”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija zaAndroid|iPhone/iPad

%MCEPASTEBIN%