Obračun sa automafijom: Koje su mjere?

Vijesti 08. maj 201918:21 > 19:33
N1

U prva tri mjeseca na području Kantona Sarajevo ukradeno je 36 automobila. Inače, na području Federacije BiH u prošloj godini ukradena su 494 vozila, najviše u Kantonu Sarajevo, Tuzlanskom, te Hercegovačko-neretvanskom kantonu. U Istočnom Sarajevu od januara do maja ove godine ukradeno je jedno vozilo. U Republici Srpskoj prijavljeno je 30 krađa, devet više u odnosu na isti period 2018. godine.

Jedan automobil ukraden je od januara do maja na području Istočnog Sarajeva. Vozilo je pronađeno, a riješene su i dvije prijavljene krađe iz ranijeg perioda. Odnedavno, na ovoj teritoriji postavljaju se nove nadzorne kamere. Biće ih oko 170, na više od 100 lokacija Grada Istočno Sarajevo.

N1

“Projekat videonadzora finansiran je od strane Grada Istočno Sarajevo i opština u sastavu Grada u fazi je realizacije. Određene kamere su postavljene na različitim lokacijama. Kompletan projekat zamišljen je tako da se pokriju sve frekventne saobraćajnice, raskrsnice, vrtići, škole, šetališta – sva bitna mjesta i lokacije u cilju podizanja stanja bezbjednosti na veći nivo”, kazao je Branimir Šehovac, načelnik Policijske uprave Istočno Sarajevo.

Akcioni plan za prevenciju i suzbijanje krađe automobila usvojen krajem prošle godine podrazumijeva i sistem video nadzora u Kantonu Sarajevo. No, proces još nije završen. Trenutno oko 70-80 kamera ‘nadzire’ Kanton, a procjene su da će biti oko 150 novih.

“Snimak izuzet sa te kamere može puno doprinijeti u procesu dokazivanja, naravno uz naredbu suda i sve zakonske procedure koje se moraju ispoštovati. Da li se trebala čekati 2019.? To je sve do politike”, kazao je Milorad Bašić, v.d. komesara MUP-a Kantona Sarajevo.

Od januara do kraja marta u Kantonu Sarajevo ukradeno je 36 automobila. Zanimljivo je, nijedan skupocjeni. To je 50 ukradenih vozila manje u odnosu na isti period 2018. godine. V.d. komesar MUP-a Kantona Sarajevo smatra da je jedan od glavnih razloga značajno intenzivirana saradnja sa kolegama iz MUP-a Republike Srpske i drugih policijskih agencija nakon ubistva dva policajca u Sarajevu oktobra 2018. godine. Tadašnji poziv i pomoć načelnika Policijske uprave Istočno Sarajevo značio je mnogo, ističe Bašić.

N1

“I zaista, u tih pet do 10 dana intenzivnih potraga i rada – to je tako i bilo. Osim njih na raspologanje su se stavile i ostale policijske agencije – SIPA, FUP, itd. Na naš zahtjev tada smo su na području Republike Srpske, odnosno najviše Istočnog Sarajeva, lišili slobode gotovo sva lica koja smo planirali obrađivati u nekom narednom periodu. Stavili smo im do znanja da znamo ko su, čime se bave, šta rade i od tog trenutka su i oni prestali silaziti ovdje jer su postali svjesni da su sada na meti gdje god da se pojave – da ih procesuiramo za te stvari”, istakao je Bašić.

Podsjećamo, prva uhapšena osoba kojoj je na prijedlog sarajevskog kantonalnog tužilaštva određen pritvor zbog dovođenja u vezu sa dvostrukim ubistvom je Srećko Trifković. U akciji nekoliko policijskih agencija početkom novembra 2018. na području opština Sokolac i Rogatica uhapšene su tri osobe. Na više lokacija pronađeno je nekoliko ukradenih vozila i dijelova, kao i crni “Range Rover”. Od tada je u pritvoru i Slaven Dakić protiv kojeg je Opštinski sud u Sarajevu u međuvremenu potvrdio optužnicu. Tereti se da je u septembru u kasnim večernjim časovima u Sarajevu ukrao sporni crni terenac. Zbog dovođenja u vezu sa ubistvom policajaca u pritvoru je i Miloš Obradov. Trifković i Dakić dobro su poznata imena autokriminalnog miljea protiv kojih je Sud BiH u junu 2018. potvrdio optužnicu u predmetu poznatijem kao “Volan”. Optuženo je 27 osoba za krađe više od 200 skupocjenih automobila na području više kantona još od 2011.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad