Zec Filipović: Kao društvo moramo izaći iz mentalne nepravde

Vijesti 01. apr 201508:35 > 08:37
N1

Gost Novog Dana bio je Bojan Zec Filipović, vođa projekta "Olimpijska porodica – Slavimo olimpizam" koji je govorio o aktuelnim dešavanjima u zemlji i komentarisao naslove dnevne štampe u BiH.

S obzirom da je nogometna reprezentacija sinoć igrala prijateljsku utakmicu sa Austrijom, te da je pružila solidnu partiju, to je bio jedan od glavnih naslova današnje štampe.

Nemam ambiciju da kažem da sam ekspert za fudbal, ali čini mi se da smo napravili novu atmosferu koja je bila ozbiljno narušena. Prelaz sa gospodina Sušića na gospodina Baždarevića je prošao jako dobro. Kapiten se ponašao vrlo kapitenski, ne samo onom incidentnom situacijom, ali pravi se nova atmosfera. Mislim da ćemo se ozbiljno boriti da stignemo na Euro 2016“, kazao je Filipović.

O novom vijeću ministara koje je izabrano jučer, šest mjeseci nakon izbora i evropskom putu BiH, Filipović je kazao da smo izgubili ritam u radu u posljednjih nekoliko godina ali da u novom Vijeću ministara ima kvalitetnih političara.

EU nema ambiciju da čeka na nas, oni rade svoj posao. Žao mi je što smo izgubili ritam u posljednjih 7-8 godina. Ipak, koliko god je posla pred Zmajevima, više posla je pred novim Vijećem ministara. Gospodin Zvizdić može stvoriti jednu atmosferu u kojoj će se više raditi i zarađivati jer to zaslužujemo“, istakao je.

O navodima štampe da se provode veliki anti-teroristički manevri povodom dolaska Pape u Sarajevo, te da su uhapšena dvojica osumnjičenih za terorizam, Filipović je kazao:

Moramo izaći iz mentalne nepravde zbog koje mislimo da je samo nepravda učinjena pred nama. Mi ćemo ovaj problem nastaviti imati, sve dok društvo ne počne da vjeruje da idemo na bolje. Sve dok vjerujemo u negativne stvari, tako ćemo i primjećivati zastave ISIS-a koje se vijore po BiH, a ti ljudi su prijetnja islamu i BiH“.

Saobraćajne nesreće postaju sve učestalije na cestama u BiH, tako je i jedan od naslova bio upravo o tome.

Mi smo zemlja sa malo stanovnika, i trebali bi čuvati svoje živote. Ovo što se dešava na cestama i u saobraćaju je nešto zabrinjavajuće. Mislim da se Vijeće ministara može pobrinuti i za to“, kazao je Filipović.