"Problematično vrijeme odluke u vezi sa Tegeltijom – za Bajram"

Vijesti 19. jun 201909:12 > 09:13
N1

Danas počinje trodnevna sjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine. Prvog dana zasjedanja će se, između ostalog, raspravljati i o zajedničkom pismu koje su OSCE, Ambasada SAD-a i Delegacija Evropske unije uputili ovom tijelu. Povodom ove teme razgovarali smo sa Denisom Džidićem, urednikom Balkanske istraživačke mreže (BIRN).

Sa zanimanjem će se pratiti zasjedanje VSTV-a. Očekujete li neki konkretan rezultat?

Nisam siguran da možemo govoriti o konkretnim rezultatima. Činjenica je da će biti ozbiljnije zasjedanje nakon intervencije međunarodne zajednice i ozbiljnih kritika na rad VSTV-a. Zanimljiva će biti reakcija tog tijela. Do sad je u VSTV-u bio manje, više govor jednim glasom, a sad smo vidjeli da je bilo i drugačijih stavova kao izjava četiri člana protiv pisma Jukić.

Kako gledate na disciplinski postupak protiv predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije?

U posljednje dvije godine većina, ako ne i sve odluke, VSTV-a proizilazile su bez ikakvog neslaganja. Kada se govorilo o izborima, poput izbora glavne tužiteljice, te stvari su evidentno bile dogovorene ranije. Imali ste pro forme postupke, a bilo je jasno kako je zaključak već ranije donesen. Ono što će biti zanimljivo sada je da imate značajno tijelo od četiri člana koje je izrazilo negodovanje zbog disciplinskog postupka. Može se kritikovati brzina disciplinskog postupka i kada vidite vrijeme kada je odluka donesena, za Bajram. Očigledno je da se htjelo da odluka prođe neopaženo. Znači, problematično je što je komisija htjela da se sve brzo riješi i zataška.

Jedna od zamjerki na rad VSTV-a odnosi se i na posljednju sjednicu, na kojoj nije proveden postupak imenovanja četiri glavna kantonalna tužioca, od ukupno deset u FBiH?

U proteklih šest mjeseci ste imali niz problematičnih imenovanje – od glavne tužiteljice, taj dio je urađen vrlo netransparentno. Zabrinjavajuće je da unaprijed u medijima možete naći ko su favoriti za imenovanja. Imali smo i situaciju sa okružnim tužilaštvom u Doboju da su procedure prilagođena kako bi glavna tužiteljica mogla biti ponovo imenovana u VSTV-u.

Uticaj politike na rad pravosuđa?

Mislim da je postalao evidentno do koje mjere, više ne možemo govoriti imali ili nema političkog uplitanja u rad pravosuđa, nego je pitanje do koje mjere. Brojke pokazuju da nema sistematske borbe protiv korupcije i jedini logičan razlog je da postoji strah. Zabrinjavajuća je sprega političara i tužilaca.

Izvještaj OSCE-a o procesuiranju ratnih zločina pokazuje kako je stopa osuđujućih pravosnažnih presuda u padu za 39 posto?

Ono što najviše zabrinjava u vezi sa ovim izvještajem je činjenica da Tužilaštvo i dalje vrši praksu “cjepkanja istraga”. Dešava se u praksi da unutar složene istrage dolazi do “cjepkanja” na više optužnica – vi na vještački način nakucate normu. To je priča stara šest godina, BIRN je o tome izvještavao prije pet godina, a državno tužilaštvo i dalje postupa na isti način. Za to imaju dva nivoa odgovornosti – jedna je unutar samog tužilaštva. Gordana Tadić je bila na čelu kritikovanog Posebnog odjela za ratne zločin i bez obzira na to stavljena je na čelo Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Drugi problem je u VSTV-u i da oni nisu spremni potpuno se uključiti – izvršiti analize, monitoring i sankcionisanja.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad