"Kakav Čović, nema većeg Hrvata u Bosni i Hercegovini od mene"

Vijesti 20. jul 201909:47 > 09:56
N1

Režiser Gradimir Gojer gostujući u Novom danu na N1 govorio je o predstavi "Bosanski ćilim" koja je premijerno izvedena u srijedu, 17. jula, u Jevrejskoj opštini u Sarajevu. Gojer je govorio i o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

“Većina građana države BiH kao da je sedirana, kao da su nam stranci dali neki sedativ i rekli spavajte mirno. Tako se građane ponašaju i ne reagiraju na ono šta im stranke na vlasti rade. Ja ne mogu da sebi dođem, godinama iste biraju, a ti isti ih ugnjetavaju, otimaju im kruh svakoga dana. Evo, vidite šta se dešava sa Aluminijom, to nije katastrofa Mostara koji se praktično gasi kao grad ovim činom, to je katastrofa države Bosne i Hercegovine”, kazao je Gojer.

Poručio je da se na takve pojave može odgovoriti jedino bosanstvom.

“Neka me krivo ne razumiju moji Hercegovci jer ja sam Mostarac. Ja nisam bosanstvom rekao da ne postoji Hercegovina, ja sam bosanstvom rekao jednu tradicijsku stvar. Jer ako znamo da je nekad postojap parlament Bosne i Hercegovine koji se zvao Bosanski stanak, da je bogdom danas Bosanski stanak jer bismo imali sve Bosance i Hercegovice ujedinjene pod jednom jedinom zastavom. Bosanstvo je jedan od puteva prevazilaženja trenute beznadežnosti i tragične ekonomske situacije u BiH”, naveo je on.

Komentirajući izjavu Milorada Dodika u kojoj kaže “da je BiH normalna, u Predsjedništvu ne bi Hrvat bio protiv Pelješkog Mosta”, Gojer kaže da je Dodik jedan od ljudi koji potkopavaju državu BiH.

“Onog trenutka kad je Dodik počeo da se hvata za Dejtonski mirovni ugovor kao slamsku spasa bilo je jasno da je Dejtonski mirovni ugovor direktno protiv BiH. Samo mirovni dio sporazuma je smislen, sve ostalo što su napravili stranci radilo je na razgradnji i nefunckioniranju države BiH. Najveći problem države BiH je Ustav. Taj Ustav koji je donesen u Dejtonu, a koji je de facto etnički ustav, koji forsira isključivo etnije a ne državu BiH. Onog trenutka kada građani države BiH budu svjesni, a nažalost nisu, da se taj Ustav mora treba mijenjanti. Ja sam prvi spreman da idem na ulicu i da se tučem sa onima koji ne daju da se promijeni Ustav BiH jer promjenom Ustava BiH kada svi budemo ravnopravni u državi, onda ćemo imati budućnost normalnog probosanskohercegovačkog dijaloga”, kazao je Gojer.

Poručio je da stranke na vlasti lažu kada govore da se zalažu za ravnopravnost.

“Apsolutno im odgovara neravnopravnost. Kada god se dođe do formiranja vlasti tad se sve te neravnopravnosti stave u treći plan i razgovara se isključivo o raspodjeli fotelja. Neformiranje države vlasti je samo odslik toga kao rade stranke na vlasti”.

Kazao je da situaciju jedino mogu riješiti građani države BiH.

“Namjerno kažem građani, ne narodi BiH. Ne može niko u državi BiH reći ko je veći Srbin, Bošnjak ili Hrvat. Ja, evo ovdje jasno i glasno kažem, nema većeg Hrvata u Bosni i Hercegovini od Gradimira Gojera. Kakav Čović, to je naiva od hrvatstva jer čim on može s Dodikom, on nije pravi Hrvat. S druge strane nema većeg Bosanca od mene. I ja ću se dokraja svog života zalagati za državu BiH u kojoj ćemo svi mi koji je volimo na najljepši mogući način živjeti”.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad