Kazaz: Aluminij rezultat sukoba HDZ-a i SDA koji vješto vodi Izetbegović

Vijesti 25. jul 201912:32 > 12:33
N1

Aluminij je očigledan dokaz sukoba dvije političke partije, SDA i HDZ-a. I očigledno je taj sukob vješto vođen od Bakira Izetbegovića. Cijena je propast Aluminija i u okviru nadigravanja ove dvije stranke radnici su žrtva, kazao je za N1 profesor Enver Kazaz.

Da li je Aluminij politička odgovornost Hrvata?

Aluminij je radnička tema, ali na bh. način. Radnici su ovdje duboko ispolitizirani i instrumentalizirani, a to znači i da je sindikat takav. Radnici su suvlasnici Aluminija i oni imaju veliku odgovornost jer su sve vrijeme šutili očiglednoj pljački u ovom preduzeću. Danas ti radnici traže klasna prava, a nisu sposobni artikulirati svoju vlastitu klasnu svijest. Nisam navijač radnika Aluminija jer su svoje povjesne šanse za artikulaciju radničkih prava davno propustili. Propustili su ih onog trenutka kada je u toj firmi viješan naslov “zabranjen ulaz Bošnjacima, Srbima i psima”. Propustili su ih onog trenutka kada je Aluminij bio instrument Čovićeve nacionalističke politike. Aluminij je očigledan dokaz sukoba dvije političke partije, SDA i HDZ-a. I očigledno je da je taj sukob vješto vođen od Bakira Izetbegovića. Cijena je propast Aluminija i u okviru nadigravanja ove dvije stranke radnici su žrtva i vlastitog i HDZ-ovog nacionalizma. Sukob oko Izbornog zakona rezultirao je uništenjem Aluminija i dobro je da je tako – jer više nije moguće sakrivati nikakvu tajnu, istina je izašla na vidjelo.

Šta građani BiH mogu imati od “hemije” između Čovića i Izetbegovića?

Političko mrtvorođenče. Ove dvije stranke dovode državu u ozbiljnu ekonomsku, političku i ustavnu krizu. Čovića Hrvati, u koje se kune, na teritoriji Republike Srpske ne zanimaju, on ih je prepustio republičkosrpskom nacionalizmu. Otvorio je sukob sa jedinim saveznikom – bošnjačkom etnopolitikom. Rezultat je da je dobio kapric na drugoj strani, cijena je Aluminij, ali također u tom novorođenčetu HDZ nema nikakve instrumente za rješavanje krize jer neprestano insistira na gotovo rasističkom konceptu promjene Izbornog zakona. Na drugoj strani SDA nema viziju multietničke Bosne i Hercegovine, niti ih je takva BiH ikad zanimala. SDA zanima neobegovska BiH. I to vodi do toga da će kriza potrajati i to otvara prostor ljevici da artikulira nove puteve BiH.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad