Gadžić demantovao ministra Džindića povodom izjava o Aluminiju

Vijesti 06. aug 201914:53 > 14:58
N1

Mario Gadžić koji je 2017. godine obnašao dužnost direktora mostarskog Aluminija se oglasio povodom izjava koje je 10. jula u programu N1 dao Nermin Džindić, ministar energije i industrije u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine.

“U 26. minuti gostovanja u programu (Dan uživo) gospodin Džindić je izjavio da je Aluminij d.d. 2017. god imao ugovorenu cijenu struje od 33 EUR/MWh pa je ostvario u gubitak, a imamo 2019. godinu kada je Aluminij imao cijenu prvih 6 mjeseci od 78 EUR, pa je opet ostvario gubitak. Citiram: “Kako možemo pričati da je električna energija najutjecajnija ili jedina utjecajna na proizvodnju aluminija”. 

VEZANE VIJESTI

Želim Vas informirati, kako je navedena izjava gospodina Džindića neistinita i neutemeljena na činjenicama.

Prava istina jeste da je Aluminij d.d. u 2017 god prvih 6 mjeseci plaćao ugovorenu električnu energiju po cijeni od 43,1 EUR/MWh, a koja se sastojala od cijene neto dobavljača uvećano za maržu , što je iznosilo 36 EUR, a ostatak od 7,1 EUR se odnosilo na tarife (Elektroprijenos, NOS te naknada za OIEIK).

Znači ukupna cijena koju je plaćao Aluminij d.d. za prvih 6 mjeseci 2017 god je iznosila 43,1 EUR/MWh, te je u tom financijskom obračunskom periodu Aluminij ostvario dobit 6,357 miliuna KM.

U odnosu na isto razdoblje prethodne godine (prvih 6 mjeseci 2016) Aluminij je ostvario veće prihode od 62 mil KM, te veću dobit od 24,5 mil KM, jer je gubitak u istom obračunskom periodu prethodne god iznosio 18,1 mil KM.

U privitku i službeni financijski izvještaj / polugodišnji za 2017 god., kao dokaz navedenoj tvrdnji. (navedeni izvještaj je službena isprava i javne prirode je)

Nakon tog perioda usljed poremećaja na tržištu el energije i povećanja cijene el. energije Aluminij d.d. je plaćao el energiju u drugom polugodištu preko 59 EUR/MWh te je na kraju poslovne godine iskazao gubitak od 21 mil KM, koji je najmanji u posljednjih 6 godina”, saopćio je Gadžić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad