''Udar na novinara, udar je na javnost''

Vijesti 30. sep 201916:41 > 18:44
N1

U Sarajevu danas protestirali novinari, zbog sve češćih pritisaka, kršenja medijskih sloboda i prijetnji koje novinari doživljavaju u svakodnevnom radu. Povod je posljednji napad na uredništvo i redakciju portala Radiosarajevo.ba, koji se desio u petak, kada su dvije osobe, predstavljajući se kao navijači FK Sarajevo prisilili urednika portala da izbrišu tekst o hapšenju navijača ovog kluba u Bjelorusiji.

Dugi sudski procesi, neadekvatne kazne ili nepodizanje optužnica uopće, doveli su do toga da napad na novinara postaje društveno prihvatljiva norma. Udar na novinara, udar je na javnost, poručuje Milenko Voćkić.

“Ako počne nasilje, ako počne ulica, ako počne prijetnja uređivati novine, portale, televizije, onda smo mi društvo u haosu. Da li je to početak toga, volio bih da nije, ali ovo je već prešlo svaku mjeru”, Milenko Voćkić, urednik Radija Slobodna Evropa.

“Bojim se da će nakon svih ovih napada, koji nisu adekvatno sankcionisani, da će i kod novinara zavladati određena autocenzura. Sumnjam da će mnogo kolega htjeti da sebe izlaže riziku po život po zdravlje svoje porodice, kad osjeti da nema nikakvu zaštitu u društvu, a bez slobodnog medija demokratija u društvu ne postoji”, kazao je Fedžad Forto, generalni sekretar Društva novinara BiH.

A u bosanskohercegovačkom, kada su u pitanju medijske slobode, demokratija ide u suprotnom smjeru.

“Jedan od razloga jesu učestali napadi na novinare, fizički verbalni i online napadi, i neadekvatna zaštita novinara i od policije i od tužilaštva i sl.”, kazala je Anida Sokol, istraživačica u Media centru Sarajevo.

Oštrije sankcije i izmjene Krivičnog zakona osnovni su zahtjevi novinara. Jedinstveni su u stavu da institucije države ozbiljnije moraju stati u zaštitu novinarske profesije. Izrada Zakona koji bi napad na novinara kvalificirao kao napad na službenu osobu, prvi je korak.

“Dobit ćemo jednostavno jedan drugi ambijent u kojem će i političari znati da ima granica do koje oni mogu potpirivati, imati teške izjave, mržnju na bilo koji način širiti”, poručio je Senad Šepić.

“Bitan je odnos samih medija, odnosno rukovodstva medija. Ukoliko mediji neće podržati vlastite novinare, ti novinari nema šanse da opstanu”, istakao je Mehmed Halilović, bivši ombudsman za medije u FBiH.

“Ovo je podrška i za kolegicu Gordanu Katanu iz Banjaluke, za Melihu Smajkić iz Mostara, Nevresa Dedića iz Mostara, za Vladimira Kovačevića, za sve kolege koji su proteklih godina napadani. Ovo društvo mora poslati poruku da osuđuje napade na novinare”, poručio je Faruk Vele, urednik portala Radiosarajevo.ba.

Iz FK Sarajevo ogradili su se od napada koji se desio u petak.

“Pozivamo nadležne organe da se uključe obzirom da je u pitanju nešto što je izvan nadležnosti FK Sarajevo. Sarajevo kao sportski kolektiv propagira sportske vrijednosti i protiv je svakog oblika nasilja”, kazala je Šejla Jamaković, rukovodilac komunikacija FK Sarajevo.

Dvije osobe privedene su u petak zbog napada na urednika i portal Radiosarajevo. Sumnjiče se za protivpravno lišenje slobode i ugrožavanje sigurnosti. Branit će se sa slobode, a sud im je izrekao mjeru zabrane prilaska medijima i novinarima u krugu od 100 metara.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad