Crnadak: Dronjić je ugrozio napore BiH, neodgovoran potez državnog službenika

Vijesti 01. okt 201910:59 > 11:12
N1

Nakon što je Kancelarija Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini jučer reagovala na izjave bivšeg ambasadora Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim nacijama Ivice Dronjića koje je dao u Danu uživo na N1 23. septembra, oglasilo se i MInistarstvo vanjskih poslova BiH, ali i sam Dronjić.

Iz Kancelarije Ujedinjenih nacija u BiH jučer je na adresu Ministarstva vanjskih poslova BiH stiglo protestno pismo u kojem traže objašnjenje za Dronjićeve izjave. On je, između ostalog, govorio i o svom viđenju trenutnog položaja naše zemlje u Ujedinjenim nacijama i političkog ugleda.

“Naš rejting u UN-u je takav, naš regionalni koordinator kod nas ovdje u Sarajevu je iz Moldavije. Znači, Moldavija nam je postala Zapad”, kazao je Dronjić što je izazvalo oštru reakciju iz Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini.

“Željeli bismo naglasiti da su, kao organizaciji koja pridaje najveći značaj svom odnosu sa svih svojih 193 države članice i koja je uspostavljena na premisi punog poštovanja ravnopravnosti i ljudskih prava, takve izjave neprihvatljive. Bosna i Hercegovina je izuzetno vrijedan partner i doprinosi radu Ujedinjenih nacija”, navodi se u dopisu koji predstavlja svojevrstan presedan ove vrste.

Izrazili su nadu da je izjava ambasadora Dronjića izoliran slučaj i ne predstavlja službeni stav Ministarstva vanjskih poslova i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

O cijelom slučaju danas je izjavu dao i ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak.

“Najoštrije osuđujem i u potpunosti odbacujem navode državnog službenika u Ministarstvu inostranih poslova BiH Ivice Dronjića kojima je na uvredljiv i nipodaštavajući način govorio o zemlji iz koje dolazi rezidentna predstavnica Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH Steliana Nederi. Izjave koje je ovaj državni službenik dao u televizijskom intervjuu ne odražavaju stavove Ministarstva inostranih poslova, niti na bilo koji način mogu da se smatraju zvaničnim stavom BiH. Ivica Dronjić je na ovaj način ugrozio napore koje BiH kroz institucije na svim nivoima vlasti u BiH godinama ulaže u saradnju sa ovom najvažnijom međunarodnom političkom organizacijom. Nadležne službe u MIP BiH utvrdiće da li postoji osnov za disciplinsku odgovornost državnog službenika Dronjića i djelovaće u skladu sa propisima”, naveo je Crnadak.

MVP BiH će do kraja dana uputiti zvaničan odgovor na protestnu notu Ujedinjenih nacija u kojem će se i službeno ograditi od Dronjićevog nastupa.

“Brzim odgovorom na protestnu notu ukazaćemo da ovakav neodgovoran potez jednog državnog službenika ne smije da bude prepreka daljoj saradnji BiH sa UN u raznim oblastima, te da se nadamo da neće usporiti sprovođenje brojnih višemilionskih projekata u BiH”, naveo je Crnadak.

U reakciji na protestnu notu, Dronjić je naveo da je u emisiju pozvan isključivo kao “bivši ambasador BiH u UN” te je izjave davao u svoje ime.

“Opaska da nam je ‘Moldavija postala Zapad’, kao stilsko sredstvo ironije, odnosi se isključivo na geografsku poziciju te zemlje, koja se, kao što znamo, nalazi istočno od BiH. Kao stilsko sredstvo izražavanja ova je opaska trebala ukazati na činjenicu da Moldavija, koja je samo tri mjeseca prije BiH primljena u UN, igra aktivnu ulogu, ima visoke funkcionere koji raspoređuju razvojne fondove, dok BiH ima pasivnu ulogu primaoca pomoći, nema visokih dužnosnika u UN, nema kandidatura za pozicije u UN u narednih 40 godina i da se još uvijek na agendi Vijeća sigurnosti tretira kao ‘Prijetnja međunarodnom miru i sigurnosti’. Ove činjenice dovoljno govore o tome da nije u pitanju moj ‘pokušaj da negativno prikažemo navodni rejting BiH u UN’, već upravo suprotno, pokušaj da se ukaže na značaj uloge UN u svijetu i u BiH i potrebu da se ozbiljnije pristupi aktivnostima naše zemlje u ovoj svjetskoj organizaciji kako bismo prestali biti ‘zemlja-slučaj’ i počeli igrati aktivnu ulogu, kako u realizaciji 17 ciljeva održivog razvoja, tako i u mirovnim operacijama, preventivnoj diplomaciji, poštivanju ljudskih prava, razvoju regionalne suradnje i dr. Nažalost, to nećemo postići zlorabeći UN, njezine forume i njezine govornice za obračun sa susjedima, ili političkim protivnicima unutar same zemlje”, naveo je Dronjić u reakciji.

Ivica Dronjić je sa mjesta ambasadora BiH pri Ujedinjenim nacijama smijenjen u februaru ove godine po nalogu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića. Na njegovo mjesto Komšić je imenovao Svena Alkalaja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad