Behrem-Stojanov: U poplavama nema granice entiteta

Vijesti 23. apr 201509:39 > 09:40
N1

Gošća Novog dana u prelistavanju dnevne štampe bila je Majda Behrem-Stojanov, direktorica projekta PRO-Budućnost kojeg implementira CRS u saradnji sa partnerskim organizacijama.

Catholic Relief Services u BiH postoji više od 20 godina. U toku svog djelovanja u BiH CRS je kroz svoje programe pomoći povratka izbjeglih i raseljenih u BiH uložio više od 140 miliona američkih dolara, a programi su se provodili u više od 100 općina u oba bh. entiteta i u Brčko Distriktu. “CRS pomaže, kao što to radi i ostatku svijeta, građanima koji su u nevolji. Tako je CRS usljed poplava i klizišta odigrao veliku ulogu u popravci infrastrukture, ali je i ovih dana bilo važnih događaja u kojima smo učestvovali”, prokomentarisala je Behrem-Stojanov.

Cilj projekta PRO-Budućnost je izgradnja povjerenja među građankama i građanima svih nacionalnosti u Bosni i Hercegovini, te podrška okruženju u kojem će građanke i građani BiH, podstaknuti od strane ključnih uticajnih aktera, zagovarati nove društvene promjene u cilju poboljšanja kvaliteta života. Na pitanje koje su ciljne grupe i gdje se projekat implementira, Behrem-Stojanov je kazala: “Imamo surovu činjenicu da i 20 godina nakon rata trebamo raditi na tome, imamo podijeljeno društvo gdje mladi žive u monoetničkim zajednicama. Imamo društvo u kojem pripadnici ostalih gotovo da uopšte ne učestvuju u javnim raspravama. Neophodno je da tom procesu pomirenja nije samo suživot, nego je potrebno sagledati proces pomirenja iz ugla kakav jeste. To je bolan i dugotrajan proces i treba da učestvuju svi oni koji su nosioci društvenih procesa u BiH”.

O jučerašnjoj akciji čišćenja u Doboju i Maglaju, Behrem-Stojanov je rekla: “To je pozitivan primjer i CRS je bio angažovan u ovoj akciji. Juče smo pokazali da nije problem raditi na zajedničkim stvarima. Rijeka nema granica i vidjeli smo šta bude kada dođe do poplava, tada nema granice entiteta. Treba razvijati svijest i utjecati na sve ali i u zakonskim regulativama je rješenje što se pokazalo kao dobra praksa u drugim državama”.

Na naslov kako od politike živi 26.000 ljudi, Behrem-Stojanov je rekla: “Ubijeđena sam da je ovaj broj mnogo veći. Imamo situaciju u kojoj nam radnici svakodnevno izlaze na ulice i protestuju, kao da se ništa nije naučilo od prošlogodišnjih protesta. Lideri treba da nam pokažu da su zaslužili naše povjerenje”.

O ambasadoru EU u BiH Wigemarku koji je poslao još jednu poruku našim liderima, prokomentarisala je: “Potrebno je da konačno prestanemo slušati upozoravajuće poruke našim liderima i da oni pokažu djelima da su spremni da preuzmu odgovornost koja je pred njima. Da konačno krenu sa reformama. Naši mladi samo traže način da odu iz zemlje. Lideri treba da nam pokažu da ima budućnosti i da zadrže narod u BiH“.

O suzavcu u školi u Zenici je rekla: “To je u moje vrijeme bilo nezamislivo, ali sve je to posljedica kompletnog stanja u našem društvu. U ovoj zemlji se treba početi njegovati kultura mira. Izgleda kao da su mladi ljudi prepušteni sebi, češće je nasilje među njima. Ne bih se iznenadila da češće budemo imali ovakve naslove. Ovo je očiti dokaz stanja u kojem se bh. društvo nalazi i da institucije ne rade svoj posao“.