Ko će odrediti pravila za izbore u Mostaru – političari ili Ustavni sud?

N1

Specijalni predstavnik američkog državnog sekretara za za Zapadni Balkan Matthew Palmer zatražio je od lidera HDZ BiH Dragana Čovića i SDA Bakira Izetbegovića da hitno pronađu rješenje kojim bi se omogućila provedba izbora za lokalnu vlast u Mostaru. Podsjetimo, građani Mostara već 11 godina nemaju mogućnost da biraju vlast. To bi se, međutim, moglo promijeniti naredne godine, a pitanje je hoće li pravila donijeti političari ili će ih odrediti Ustavni sud.

Mostar je jedini grad u Evropi, a možda i u svijetu, peti grad po veličini u BiH, čiji građani 11 godina ne mogu birati vlast , kazao je Valentin Inzko ističući da je to prioritetno pitanje koje se mora riješiti u smislu izmjena Izbornog zakona jer je preostalo samo šest mjeseci kako bi izbori mogli biti održani naredne godine.

“Molimo Boga da se ništa ne desi Ljubi Bešliću i želimo mu brzo ozdravljenje, jer kad bi mu se desila teža bolest Mostar bi bio bez liderstva. To je neprihvatljivo i skandalozno da Mostar nema izbore već 11 godina”, kazao je Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH.

Upravo o hitnoj provedbi izbora u Mostaru s predsjednicima SDA i HDZ-a razgovarao je specijalni predstavnik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Matthew Palmer.

“Previše je vremena prošlo otkako su Mostarci bili u poziciji da biraju svoje lidere, zaista bismo željeli da se to promijeni, da se dogode izbori u Mostaru, da dođe do formiranja gradskog vijeća koje će pružati usluge građanima jer građani imaju pravo da to očekuju od lidera koje biraju”, kazao je Palmer u Pressingu.

Međutim, cijela priča svodi se na dva suprotstavljena stajališta – za Mostar trebaju vrijediti posebna pravila, što zagovara SDA, odnosno da trebaju vrijediti ista pravila kao i za druge gradove u BiH, što zastupa HDZ BiH.

Gradski odbor neće prihvatiti rješenja samo izmjena izbornog zakona bez rješenja Statuta Grada Mostara, Statut Grada Mostara i izmjene izbornog zakona se moraju rješiti u paketu i to će biti stav Gradskog odbora SDA”, istakao je Salem Marić, predsjednik GO SDA.

U HDZ-u tvrde razgovori će se intenzivirati naredne sedmice, no pred naše kamere nisu željeli. Ipak, mnogi su mišljenja da mnogo ne treba očekivati, kako od novih pregovora, tako ni od presude protiv BiH u slučaju Baralija koja nalaže da se u narednih šest mjeseci mora izmijeniti Izborni zakon i omogućiti održavanje izbora.

“Tamo negdje piše da se oni mogu sastati ako se ukaže potreba, međutim ja ne mislim da će oni vidjeti da je slučaj Baralija potreba da se oni sastanu i da bilo kakvu odluku donesu kako je naloženo za 6 mjeseci, znači tu ne trebamo ništa očekivati”, kazao je Emil Karamatić, novinar BH Radija 1.

Građani ipak optimistični, vrijeme je tvrde da se stvari nakon 11 godina pokrenu s mrtve tačke:

“Mislim da bi trebalo biti bolje, da se treba već jednom nešto pokrenuti. Ne može ni ovako tolike godine. Mladost ode, stariji više nemaju života da rade.”
“Mnogo ljudi čeka da se i to više riješi, nakon toliko godina.”
“Na neki čudan način preživljavamo i funkcionišemo, vjerovatno smo po tome grad slučaj u svijetu demokratije. Nešto se mora promijeniti, ne može status quo da traje beskonačno.”

Lokalnih izbora u Mostaru nije bilo od 2008. godine, jer je nakon toga Ustavni sud BiH donio presudu po kojoj izborna pravila koja su tada vrijedila nisu u skladu s Ustavom, pa je naredio njihovu izmjenu, no HDZ BiH i SDA kao stranke koje od rata neprestano imaju većinu u gradskim tijelima vlasti, nikada nisu uspjele usuglasiti moguće nove izborne modele, da li će se uskoro to promijeniti, te da li će pravila donijeti političari ili će Ustavni sud donijeti privremeno rješenje ostaje da se vidi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad