Budžet FBiH ujedinio opoziciju i vladajuće – niko nije zadovoljan

N1

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojio je budžet u iznosu od četiri milijarde i 954 miliona KM. Ovim je budžet za narednu godinu potvrđen, nakon što su ga juče izglasali zastupnici u Zastupničkom domu. Iako je budžet izglasan, negodovali su delegati koji dolaze iz opozicije, ali i vladajućih stranaka. Dok opozicija tvrdi kako su ovim budžetom zanemareni mnogi segmenti društva, poput obrazovanja, stranke koje čine većinu poručuju da su svedeni pred svršen čin, jer se nema vremena budžet popravljati.

Premijer FBiH Fadil Novalić obrazlažući u Domu naroda budžet, kaže da je bruto domaći proizvod u ovom entitetu u porastu proteklih godina i da je Vlada dobro radila svoj posao. No kada je budžet u pitanju, Novalić kaže kako su odvojena veća sredstva za podsticaje poljoprivrdi, brinuće se o demobilisanim borcima, mladim bračnim parovima, povratnicima. No, više od dvije milijarde KM ide za penzije jer je deficit PIO/MIO-a dostigao 270 miliona KM. Penzioneri su, kaže Novalić postali prioritet.

“Zakonom o izvršenju budžeta za 2020. predviđeno je da se penzije isplaćuju kao drugi prioritet, odmah nakon servisiranja vanjskog i unutrašnjeg duga. Ovo praktično znači da je ovo prvi prioritet iz budžeta Federacije i osiguraće sasvim sigurno nepromijenjenu dinamiku isplate penzija koje držimo, evo, već tri godine”, poručuje federalni premijer.

U opoziciji negoduju. Zanemarene su kažu i druge kategorije. Ne vodi se računa o zdravstvu, obrazovanju, roditeljskim kućama, ratnim-vojnim invalidima.

“Faktički ova Vlada se iživljava nad preživljavanjem građana u Federaciji. U činjenici da oni ne žele da vide realan život kakav građani žive danas u Bosni i Hercegovini. Ono što oni svakodnevno pokazuju jeste da stavke koje planiraju u budžetu nemaju nikakve veze sa realnim aspektima života. Hvale se sa nekim tekućim suficitima, a mi imamo 200.000 ljudi koji gladni legnu svaku noć”, tvrdi Aner Žuljević, Klub ostalih u Domu naroda FBiH (SDP BiH).

“Postavio sam pitanje na Klubu da mi brzinski izračunaju koliko je ulaganje i koliko otpada, doslovno i namjerno sam rekao otpada, ovoga budžeta na obrazovanje i znanost, pa su mi brzinski izračunali i rekli 0,17%. Ja sam zamolio bar u promilima, evo dobili smo 0,17% za one koji ne razumiju priču o promilima”, ističe Damir Marjanović, klub Hrvata u Domu naroda FBiH (nezavisni delegat).

No neguduju i u vladajućim strankama. Podržavaju budžet, ali kažu da se trebala voditi javna rasprava o budžetu kako bi bio kvalitetniji.

“Nismo baš sretni što proračun ide u formi prijedloga. Da se uputio u formi Nacrta došli bi sigurno do kvalitetnijeg proračuna. Vidim da je priličan broj zastupnika i izaslanika nezadovoljan, međutim došli smo do kraja godine i mi moramo usvojiti proračun zbog proračunskih korisnika”, zaključuje Ivo Tadić, predsjednik kluba Hrvata Doma naroda FBiH (HDZ).

“U narednom periodu očekujemo da ta praksa vezana za procedure predlaganja, pripremanja i usvajanja budžeta, obavezno podrazumjeva redovni parlamentarni postupak, sa fazom Nacrta budžeta, sa fazom javne rasprave i sa fazom prijedloga budžeta”, dodaje Jasmin Duvnjak, predsjednik kluba Bošnjaka u Domu naroda FBiH (SDA).

I pored svega, federalni premijer Fadil Novalić kaže da je budžet uravnotežen i likvidan. Svi nedostaci, kažu u vladajućoj koaliciji, moći će se popravljati tokom naredne godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad