Sutra štrajk upozorenja u srednjim školama na području Kantona Sarajevo

Vijesti 25. dec 201913:19 > 13:21
Fena

Nakon višemjesečnih neuspješnih pregovora s Vladom Kantona Sarajevo, Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH (SSVOONK) sutra organizira štrajk upozorenja u svim srednjim školama na području Kantona Sarajevo u periodu od 10.15 do 11.00 sati.

Prosvjetni radnici u srednjim školama su tokom pregovora od Vlade KS tražili definisanje osnovice za obračun plaće u 2020. godini u iznosu od 330 KM, ali, kako je danas rečeno na konferenciji za medije, Vlada KS je ostala nijema na zahtjeve radnika i utvrdila prijedlog budžeta KS za 2020. godinu bez uvažavanja opravdanih zahtjeva.

Predsjednik Sindikata Faruk Bešlić je obrazložio da potrebna sredstva za povećanje plaća prosvjetnim radnicima iznose oko 2.800.000 KM, što je, po njegovim riječima, minorno.

“Ovo nije borba za ‘šestorku’ niti za ‘trojku’, nas interesuje samo povećanje plaće, a Vlada KS je dužna da osigura i pruži uvjete za bolje funkcioniranje sistema obrazovanja”, kazao je on.

Član Sindikata Džemaludin Poturović smatra da je postupak Vlade KS u pregovorima diskriminirajući, te da obezvređuje Sindikat i ljude koji rade u obrazovanju.

“Iskustvo koje prenosimo djeci je neprocjenjivo. Tražimo 63 KM i oni kažu da ne može. Može i štrajk upozorenja će biti prva sindikalna borba, a dalje metode su da ne moramo zaključiti ocjenu, ne moramo početi uopšte sljedeće polugodište”, poručio je Poturović.

Dodao je da prosvjetni radnici samo traže ono što zaslužuju te stoga u štrajk upozorenja idu svi, kako je kazao, od čistačice do direktora.

Štrajk upozorenja podržalo je 2.590 članova sindikata, a u vrijeme štrajka nastava će biti obustavljena, ali će profesori i direktori biti sa svojim učenicima, rečeno je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad