Konaković odgovorio na navode Kluba zastupnika SDA

Vijesti 29. jan 202013:09 > 13:19
N1

Klub zastupnika SDA u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH saopćio je da osuđuje "pokušaje dijela opozicionih zastupnika da skupljaju političke poene napadajući menadžment Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu". Na njihove navode reagovao je lider Naroda i Pravde Elmedin Konaković.

“Potpuno je neozbiljno da zastupnici SDP-a i Naše stranke pokušavaju kritikovati KCUS, a istovremeno priznaju – kako sami kažu – “šokantan rast profita na KCUS-u”. Nekada su na KCUS-u rasli dugovi, a sada raste profit. Da se kakvim nesretnim slučajem, na KCUS-u i dalje pitaju arogantne neznalice iz opozicije – ova zdravstvena ustanova bi grcala u dugovima”, istakli su iz Kluba SDA.

Smatraju da je neupitna činjenica da je “KCUS u proteklom periodu ostvario značajne iskorake, kada je u pitanju poslovanje”, te ih žalosti da se “isključivo zbog političkih motiva stalno napada na ustanovu koja funkcioniše uspješno i u korist svojih korisnika – pacijenata”.

“Što se tiče njihovih izjava o tome da se neko “igra procedurama” u kontekstu sjednice o zdravstvu, poruka im je samo da se niko neće igrati Parlamentom, a procedure se moraju poštovati. Nikome neće biti dopušteno da Parlament koristi kao stranačku tribinu”, saopćio je poslanički Klub SDA.

Na ove riječi reagovao je lider Naroda i Pravde Elmedin Konaković koji se putem zvaničnog Facebook profila oglasio i naveo koliko je novca u protekle četiri godine izdvojeno za rad KCUS-a.

“2015-e godine Zavod zdravstvenog osiguranja izdvajao je cca 100 miliona KM godišnje za KCUS,
2016-e godine 113 miliona KM. (Te godine na čelo KCUS dolazi supruga predsjednika),
2017-e godine iznos je 116 miliona KM,
2018-e godine 123,5 miliona KM,
2019-e rekordnih 144 miliona KM!
Preko 40 miliona KM više nego 2015-e.
U istom periodu smanjen je broj kreveta na KCUS.
U istom periodu je Opšta bolnica preuzela dva urgentna dana.
U istom periodu je na taj smanjeni broj kreveta pao procenat popunjenosti kreveta, dakle mnogo manji broj usluga pruža KCUS.
U tom periodu počinju nestašice osnovnih potrepština na KCUS.
U istom periodu sa KCUS odlazi preko 150 vrhunskih ljekara”, naveo je Konaković.

“KCUS se oglušio i ne dozvoljava domaćim doktorima pristup salama, dok u isto vrijeme doktori i Beograda i Slovenije nesmetano dolaze. Ovo je samo mali dio analize stanja na KCUS, imamo još mnogo toga”, poručio je Konaković na kraju teksta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad