Naučnici iz BiH objavili istraživanje u najstarijem američkom naučnom časopisu

Vijesti 01. feb 202010:56 > 11:02
Pixabay / Ilustracija

Naučnici društveno-humanističkih nauka Univerziteta u Tuzli, Husnija Hasanbegović, redovni profesor, i Esad Mahmutović, docent, objavili su istraživanja u časopisu "The American Annals of the Deaf", najstarijem i najčitanijem naučnom časopisu u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), koji u kontinuitetu izlazi četiri puta godišnje punih 170 godina

U objavljenom članku, autori su komparativnom studijom, upotrebom meta analize naučnih članaka iz relevantnih baza podataka upoređivali razvoj naučne oblasti senzornih oštećenja sluha u BiH u odnosu na dostignuća razvijenog svijeta, tako da će svi naučnici-istraživači u ovom području preko najčitanijeg časopisa imati ključne informacije o stručno-naučnom opusu ove naučne oblasti u ovom dijelu svijeta.

Časopis, koji se bavi publikovanjem naučnih članaka vezanih za probleme senzornog oštećenja sluha i gluhoće, istovremeno je najprestižniji i najčitaniji u svijetu.

Journal “The American Annals of the Deaf” (Američki Anali) osnovan je 1847. godine, a izlazi u izdanju Gallaudet University Press u Washingtonu.

To je najprestižniji časopis u kojem se može objaviti naučno-istraživački rad u naučnim disciplinama senzornog gubitka sluha (edukacija/rehabilitacija). Indeksiran je najvišim kriterijumskim rangom publikovanja platforme Web of science (Current Contents Social And Behavioral Sciences/Essential Science Indicator; Social Sciences Citation Index).

Po svojoj tradicionalnoj naučnoj vrijednosti, uporediv je sa dva najuglednija naučna časopisa u svijetu: Američki časopis “Science”, koji je osnovan 1880. godine, i britanski “Nature”, koji je ove godine proslavio 150 godina postojanja.

Za pojedinačne naučnike objavljivanje u ovim vrhunskim časopisima smatra se velikim profesionalnim uspjehom, jer su standardi za objavljivanje postavljeni sa vrlo strogim kriterijumima naučnog pisanja i naučne elaboracije istraživanja.

Evaluacija članka ponekad traje više od godinu dana, a bh. autori su od prihvatanja do konačnog objavljivanja članka čekali deset mjeseci.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad