Migranti u Tuzli, mokri, promrzli, bez krova nad glavom

Vijesti 06. feb 202009:30 > 09:42
N1

Pod otvorenim nebom Bosne i Hercegovine, u danima kada zima najoštrije pokazuje zube, nerijetko borave migranti u potrazi za boljim životom. Migrantska kriza u Tuzli postala je alarmantna jer više od 300 migranta pokušava na autobsukoj i željezničkoj stanici naći utočište kojeg nema.

Krov nad glavom, krevet, tuš, redovan obrok ono je što migranti imaju u motelu Man nadomak Tuzle gdje su smješteni bolesni i maloljetni sa pratnjama.

“Prije nego sam došao ovdje bio sam jako bolestan. Imam astmu, spavao sam vani. Kada sam došao u Tuzlu, doktori, svi ljudi, crveni križ su mi pomogli”, kaže Amar Satri migrant iz Maroka.

“Ovo je veoma dobro mjesto. Ljudi su dobri, mnogo nam pomažu. Zato smo još ovdje”, pojašnjava migrant iz Afganistana Basil Malek.

Za mjesec dana oko 80 migranata prošlo je kroz motel, a trenutno ih je smješteno oko 50. Donacija sve manje i svaka pomoć je dobrodošla pa i današnja od Švicaraca.

“Kada smo kazali ljudima u Švicarskoj da idemo u Bosnu da vidimo to, oni su nam dali novca. Već sam ovdje dao malo, dio ćemo dati u Sarajevu kada vidimo šta se tamo dešava”, kaže Švajcarac Danilo Gay.

“Jako smo zahvalni organizaciji „ Budi dio hajra“ koja već dva puta ove sedmice je osigurala jaku finu večeru za naše momke i donirali su nam jučer zaista finu količinu hrane i pitke vode”, poručuje Salem Hadžimejlić iz Humanitarne organizacije Pomozi.ba.

Sredstava sve manje, migranata sve više na autobuskoj i željezničkoj stanici. Kiša i vjetar su im smokrili šatore, obuću i odjeću koju nemaju gdje osušiti. Jedini način da se zagriju je da nalože vatru u bačvama sa mokrim drvima.

“Uslovi u šatoru nisu dobri. Loši su. Kada je počela kiša, šatori su oštećeni”, priča migrant iz Pakistana Muhamed Asan.

“Nije ovdje dobro. Nema kampa, ništa. Vrijeme nije dobro. Puno problema imamo svi ovdje”, dodaje Muhamed Mubin, takođe Pakistanac.

Iz Vlade TK su nam kazali da su izdvojili značajna finansijska sredstva humanitarnim organizacijama Merhamet, Crveni križ i EMMAUS, koje pružaju pomoć migrantima te da su pokušali migrantima obezbjediti smještaj ali nisu dobili podršku lokalnih zajednica.

Više od 300 migranata iz 17 zemalja nalazi se ovdje na stanici i borave u ovom improvizovanom šatorskom naselju koje je ispod dostojanstva kojeg bilo koji čovjek može podnijeti. Ali oni nemaju i trenutno ne znaju za bolje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad