Lovrinović: Arnaut populista, kaže da radi za građane a oni ga nisu birali

Vijesti 06. feb 202016:17 > 18:02
N1

Damir Arnaut govorio da radi za građane, a nije izabran od njih. Ja sam bio protiv, pa me građani izabrali. To što radi Arnaut je svojevrsna manipulacija i populizam, kazao je za N1 šef Kluba zastupnika HDZ-a BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Nikola Lovrinović.

Zbog čega niste podržali zahtjev zastupnika Naše stranke Damira Arnauta za razmatranje Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine po hitnom postupku?

Toliko mi je dodijala ta vrsta incijative kolege koji govori u ime građana i za građane. Kolega nije izabran od građana, on je ušao u Parlament nakaradnim Izbornim zakonom kao kompenzacija. Dakle, kolege nije dobio ni 2.000 glasova. On je i prošli mandat za građane radio poput “bijelog hljeba”, ali njega opet građani nisu izabrali.

Šta je pogrešno ako se želi smanjiti npr. plata parlamentarcima?

Ne znam šta je pogrešno, ali on je govorio da radi za građane, a nije izabran od njih. Ja sam bio protiv, pa me građani izabrali. To što radi Arnaut je svojevrsna manipulacija i populizam. Čuo sam informaciju da jedno naše preduzeće, recimo Elektroprivreda, svojim dugogodišnjim zaposlenim daje otpremninu od 50.000 maraka. Neka se gospodin raspita kolika je otpremnina u privatnim preduzećima i javnim institucijama. Ne znam dokle treba više dezavuirati ovaj državni Parlament. Ja sam spreman da razgovarama o kompletnom Zakonu o platama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine u kojem je sve što je Arnaut predlagao. Meni se čini, to prvi put govorim, da je 1998, 1999. ili 2000. uz svesrdnu podršku međunarodne zajednice davane su plate i svi benefiti finansijski jer niko od Srba i Hrvata nije htio doći u Sarajevo… i sad određeni politički krugovi uzimaju ta prava da bi istjerali one koji su došli tada. Da li ovaj Parlament nekome treba? Ako on ne treba ili da se radi besplatno u Parlamentu hajmo mi predložiti takav zakon. Nikakav problem. Ovo je meni jedini posao, nemam preduzeća niti sam član upravnih odbora. Nemam ništa. Mi smo dovedeni ovdje, ne samo ovaj mandat nego i prošli, kao da se ovdje skupilo društvo “lezihljebovića” koji su vidjeli da ovdje ima nekakvog novca u kutiji i došao je da to uzme. Ko koliko uspije da zagrabi iz kutije. Ja i kad nisam na sjednici, ili neću da budem na sjednici, ja radim u izbornoj jedinici. Moj poslodavac je onaj koji me je izabrao. Moj poslodavac će reći na sljedećim izborima da li mi je mjesto i dalje tamo.

Ja sam da se razgovara o tome zakonu. Kada govorimo o “bijelom hljebu” imamo ponižavajuću situaciju da su dva bivša parlamentarca završila na birou. To je udar na demokraciju. Ko će vam se time onda baviti? Bio sam da se smanji “bijeli hljeb”, ali ne da se ukida. Postalo je nemoguće raditi. Došli smo da radimo i konzumiramo prava po zakonu. Spreman sam o svemu razgovarati, ali ne na način da na jednoj sjednici zakon “padne” pa nam se kao malodobnima u istom tekstu stavlja ponovo…Dokle? Dok ne prođe, jel? Pa šta hoće? Zato sam onako diskutirao (u Parlamentu). “Bijeli hljeb” nije bio obaveza Parlamenta, to se dobijala na zahtjev. Ko je moralan nije morao podnijeti zahtjev. Dakle, on (Arnaut) se boja sam sebe. Ako ga to zapadne morat će podnijeti zahtjev. Baš bi volio vidjeti gdje su te uštede od ukidanja “bijelog hljeba”. Kome su pomogle? Uštedio on milione, kome su to otišli?

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad