Sud: Stefan Karganović oklevetao udruženja koja je stavio na listu "rušilaca RS"

Vijesti 02. mar 202016:24 > 16:30
N1

Lista „rušilaca Republike Srpske“, koju je bez ikakvih dokaza sastavio odbjegli Stefan Karganović imala je za cilj da okleveta nevladine organizacije, medije i pojedince, zaključio je Osnovni sud u Banjaluci. Nakon pet godina suđenja, tri udruženja sa Karganovićeve liste među kojima su Transparency international u BiH, magazin BUKA i Helsinški parlament, dobila su sudski spor protiv bivšeg direktora „istorijskog projekta Srebrenica“, koji se trenutno nalazi u bjekstvu zbog poreske utaje, navodi se na stranici Transparencyja.

Prvostepenom presudom odgovornom je proglašena i izdavačka kuća Besjeda i njen glavni i odgovorni urednik Nenad Novaković koji su prije 6 godina izdali Karganovićevu knjigu „Rušenje Republike Srpske , teorija i tehnologija prevrata“. U knjizi koja je i dalje objavljena na službenoj stranici SNSD-a nalazi se lista za koju se tvrdi da predstavlja strukturu „lažnih nevladinih organizacija koje su u pripravnosti i čekaju na mig inostranih naredbodavaca kako bi se uključile u podsticanje nereda i podrivanje ustavnog poretka“. Sud je zaključio da je ova konstrukcija imala za cilj da okleveta i diskredituje tužioce.

“Napisano prelazi granicu izražavanja mišljenja jer označava tužioce kao potencijalne rušioce ustavnog poretka Republike Srpske . Tužioci su uredno registrovani kod suda kao udruženja građana, a ciljevi ovih udruženja su između ostalog podsticanje razvoja civilnog društva i saradnja sa vladinim institucijama, koja je spornim objavama bila zamrznuta na neko vrijeme, a zbog nepovjerenja vladinih institucija prema tužiocima”, navodi se u presudi Osnovnog suda u Banjaluci.

Sud je odbacio i pokušaje glavnog i odgovornog urednika ,,Besjede”, Nenada Novakovića, da dokaže da nije izdavač, jer je tvrdio da se logo na Karganovićevoj knjizi razlikuje od originalnog i da je knjiga izašla bez njegovog znanja. Sud je odbacio ove navode kao neosnovane i naložio Novakoviću da zajedno sa Karganovićem solidarno nadokandi štetu tužiocima.

Stefanu Karganoviću je Osnovni sud u Banjaluci odredio pritvor i raspisao potjernicu za njim zbog poreske utaje od preko 100.000 KM. Nevladina organizacija čiji je bio direktor od 2008. do 2014. godine dobila je od vlasti RS-a blizu dva miliona maraka, a zbog nezakonitog trošenja i utaje poreza MUPRS-a je protiv njega podnio izvještaj Tužilaštvu još 2016. godine.

Bez obzira na to Karganović je i dalje na slobodi, u avgustu 2018. u Beogradu se pojavio na predstavljanju svoje nove knjige, a slične konstrukcije o „rušiocima Republike Srpske“ nastavio je da iznosi putem vladinih i provladinih medija u RS-u, pripisujući istu optužbu na kraju i grupi “Pravda za Davida”. Karganovićeva knjiga bila je samo jedan u nizu pokušaja da se diskredituju nevladine organizacije i nezavisni mediji u RS, koji se redovno od vlasti susreću sa optužbama za „izdaju“, „planiranje obojenih revolucija“, „rušenje ustavnog poretka“ i sličnim konstrukcijama, podsjećaju u Transparency internationalu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad