Vatra na dijelu Rujišta stavljena pod kontrolu

Vijesti 13. apr 202014:47 > 14:51
MO BiH

Pripadnici 4. pješačke brigade Oružanih snaga BiH noćas su ljudskim i materijalnim resursima pružili podršku civilnim organima u gašenju i lokalizovanju požarišta na području Rujišta, izletišta sjeverno od Mostara.

U gašenju požara na drugom dijelu Rujišta učestvuje i helikopter UH-1H iz sastava 2. helikopterskog skvadrona Brigade vazdušnih snaga i protivvazdušne odbrane Oružanih snaga BiH iz Rajlovca, koji je na području Mostara angažovan od petka, 10. aprila, saopšteno je iz Ministarstva odbrane u Savjetu ministara.

Na poziv civilnih struktura vlasti grada Mostara sinoć su pripadnici 4. pješačke brigade Oružanih snaga BiH stavili tražene resurse na raspolaganje.

Pripadnici iz sastava Artiljerijskog bataljona 4. pješačke brigade Oružanih snaga BiH iz Livča kod Mostara cisternom za gašenje vode su u veoma kratkom roku izašli u zonu Potporima, sa zadatkom punjenja i doturanja vode do mjesta gašenja požara.

Zajedno sa grupom civila, pripadnicima Gorske službe spasavanja i u koordinaciji sa Profesionalnom vatrogasnom jedinicom Mostar zadatak je realizovan i u tom dijelu Rujišta požar je stavljen pod kontrolu i ugašen.

Izletište Rujišta ima veliku vrijednost i zbog činjenice da na tom području raste endemska vrsta drveta – Munika.

Pripadnici Oružanih snaga BiH su još jednom iskazali visoku obučenost te pokazali spremnost za saradnju i pomoć civilnim organima u vanrednim situacijama, što je jedna od glavnih misija Oružanih snaga BiH.

Svi zadaci se ispunjavaju uz sprovođenje bezbjednosnih mjera u vrijeme pandemije virusa korona, napominje se u saopštenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad