Ajdinović: Izrečeno 269 prekršaja sa finansijskim teretom od 433.150 KM

Vijesti 19. apr 202019:55 > 19:58
Fena

Anis Ajdinović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove i član Federalnog štaba civilne zaštite, izjavio je da Federalna uprava za inspekcijske poslove nastavlja u kontinuitetu vršiti 24-satni inspekcijski nadzor na 14 graničnih prijelaza gdje su nadležni federalni sanitarni inspektori.

“Tako da smo, prema do sada dostupnim informacijama, izrekli mjere izolacije za 26.035 lica. Ovaj broj itekako je manji u odnosu na prethodnih sedam do 10 dana, obzirom na naredbu Federalnog štaba civilne zaštite i potpunu implementaciju odluke Predsjedništva BiH kojom je određeno da se svi građani koji uđu u BiH upućuju u karantene u mjestima prebivališta, odnosno u kantone u kojima im je prebivalište“, kazao je Ajdinović.

Istakao je da su tokom jučerašnjeg dana izrekli 166 rješenja o mjeri izolacije.

“I to za ona lica koja su utvrđena kao izuzeci, a radi se o vozačima u međunarodnom transportu, prekograničnim radnicima, osobama koje su u prekograničnom prometu, kao i pilotsko-kabinsko osoblje i mašinovođe, te teško oboljela lica s medicinskim transportom“, kazao je Ajdinović te dodao:

“Što se tiče ukupnog broja građana koji su od 8. aprila upućeni u šatorski prostor, a potom i u karantenske prostore, 484 lica u prekograničnom prometu su bila upućena u ove prostore, a potom i u karantene. Tokom jučerašnjeg dana imamo 34 lica koja su upućena u šatorske prostore, a potom i u karantinske prostore“, rekao je Ajdinović.

Napomenuo je da danas ističu mjere za 209 građana kada su u pitanju kućne izolacije.

“Tako da danas imamo veliki broj isteklih mjera izolacije, tačnije 20.842 lica od danas nisu pod mjerama izolacije“, kazao je Ajdinović.

Što se tiče aktivnosti kada je u pitanju rad tima tržišnih inspektora, u toku današnjeg dana izvršeno je pet inspekcijskih nadzora i jedan kontrolni nadzor.

“Nažalost, u ovih pet inspekcijskih nadzora, utvrđeno je sedam prekršaja što podrazumijeva i izvršenje prekršajnih naloga s finansijskim teretom prema ovim neodgovornim privrednim subjektima u iznosu od 16.200 KM“, rekao je Ajdinović, dodajući da su od početka krize do sada izvršena ukupno 243 inspekcijska nadzora.

“Što se tiče ukupnih rezultata kada je u pitanju rad tržišnog inspektorata za područje Federacije BiH, od početka krize do sada izvršena su 243 inspekcijska nadzora u kojima je utvrđeno 269 prekršaja sa ukupnim finansijskim teretom od 433.150 KM. Izvršeno je i 180 kontrolnih nadzora kod 180 privrednih subjekata koji nisu kršili zakon i odluke Vlade Federacije BiH i ja im se ovom prilikom zahvaljujem na tome“, kazao je na kraju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad