Halebić: Preduzeća u KS će se moći osnovati bez plaćanja parafiskalnih nameta

Vijesti 23. apr 202012:43 > 13:07
Screenshot/TV SA/N1

Svi privrednici koji budu planirali otvoriti nova preduzeća na području Kantona Sarajevo bi prema nacrtu zakona o uštedama i ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, neće plaćati parafiskalne namete, odnosno moći će osnovati preduzeće za 0 KM kada su u pitanju troškovi prema KS, najavio je ovo ministar finansija KS Jasmin Halebić.

Odgovarajući na pitanja zastupnika Skupštine KS na online sjednici, kazao je da se ovim zakonom uvode srednjoročne mjere s obizrom na procjenu da će se posljedice osjećati i nakon što prekine stanje nesreće, te je ovaj zakon kreirano kako će sanirati posljedice.

“Radna verzija je spremna i ona je poslana na konstulacije UNDP-u te će biti poslana i općinam i Gradu. Njime je planirano smanjenje parafiskalnih nameta koja preduzeća imaju te mogu najaviti da će osnivanje preduzeća biti oslobođeno parafiskalnih nameta (vodne, cestovne, nakande za šume, za zaštitu okoliša itd, op.a.) i preduzeće se moći otvoriti za 0 KM. Kanton Sarajevo će biti prvi koji će ovakvu mjeru uvesti”, rekao je Halebić.

Iznoseći podatke od broju privrednih subjekata i obrta koji su zbog mjere zabrane prestali s radom, rekao je da je ovom mjerom pogođeno njih 5.600 u KS, odnosno 19.700 osoba. Za pomoć njima je preraspodjelom sredstava izdvojeno 4,5 miliona KM. Na pitanje zbog čega su uzeta sredstva od Ministarstva obrazovanja, namijenjena za obrazovni sektor, Halebić je rekao da je to privremeno dok sredstva MMF-a ne budu operativna, te da će ista biti vraćena.

Kazao je i to kako je u prvom kvartalu punjenje budžeta KS zabilježilo pad od četiri posto (ukupno 235 miliona KM) u odnosu na 2019. godinu (251 milion KM), dodajući da je u prošloj godini na terzorsko poslovanje prešao i UNSA te da su dijelom zbog toga dijelom povećana.

“To nije značajno smanjenje, ali smo svjesni da će se smanjenje nastaviti zbog krize. To pokazuju podaci za april gdje je za 22 dana uplaćeno 44 miliona KM, što je 36 posto manje u odnosnu na 2019. godinu. To je prilično alarmantno stanje. Na dnevnom nivou se budžet puni manje za oko milion KM”, rekao je Halebić.

Kada je riječ o računu za donacije Vladi KS, Halebić jerekao da su, zaključno s 23.4., fizička lica uplatila 27.816 KM, a pravna 311.750 KM (od čega je Argeta uplatila 200.000) u što je uračunato i jedna trećina plata članove Vlade KS koji su odlučili donirati sredstva. Imena ostalih donatora nisu objavili javno jer se u vezi sa tim moraju konsultovati s Agencijom za zaštiti podataka kao i donatorima. Sva sredstva najmijenjena su za borbu protiv korona virusa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad