Crnadak za N1: BiH sa tri prioriteta pred Vijećem Evrope

Vijesti 19. maj 201513:28 > 13:42
N1

BiH danas preuzima predsjedavanje Komitetom ministara Vijeća Evrope. Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Igor Crnadak, u Briselu će od ministra Belgije preuzeti predsjedavanje Komitetom za narednih šest mjeseci.

Crnadak će tokom inauguralnog govora predstaviti prioritete predsjedavanja Bosne i Hercegovine.

Samo predsjedavanje Komitetom ministara Vijeća Evrope nama neće pomoći ništa posebno. Nama može pomoći samo dio posla koji obavimo sami unutar zemlje, da ispunimo obaveze i reforme. Predsjedavanje Vijećem Evrope može popraviti sliku o BiH na način da budemo shvaćeni ozbiljnije ako taj posao budemo dobro radili“, kazao je Mladen Ivanić.

O preuzimanju predsjedavanja BiH Komitetom ministara vijeća Evrope, govorio je predsjedavajući Stalne delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, Senad Šepić.

VEZANA VIJEST

Istakao je da su osnovne teme kojim će se baviti politika susjedstva, kako bi se  dogovorili kvalitetni projekti u poljima poljoprivrede i obrazovanja. Poseban akcenat stavit će se na zapošljavanje mladih.

U listu nasih prioriteta smo stavili tzv. Istanbulsku konvenciju koja govori o zaštiti sprečavanja nasilja nad ženama i porodičnog nasilja, zatim kulturološki segment Vijeća Evrope i interkulturalni dijalog, a treći prioritet je susjedska politika“, istakao je Crnadak za N1.

“BiH će nakon dugo vremena biti u jednoj drugoj ulozi. Sada će u okviru Vijeća Evrope, BIH biti ta koja će na sebe preuzeti ulogu, za razliku od one kada neko drugi privodi političke aktere i traži kompromise u BiH”, istakla je Vesna Pusić, ministrica vanjskih i europski poslova Hrvatske.