N1 u Varešu – gradu sa jednom osobom zaraženom korona virusom

Vijesti 08. maj 202018:38 > 18:48
N1

Vareš je grad koji se za sada uspješno izborio sa pandemijom korona virusa. U tom gradu bila je samo jedna zaražena osoba. No, veći je broj onih koji su ostali bez posla, pa se sada lokalne vlasti trude osigurati i spasiti radna mjesta. Imaju li konkretan plan, provjerio je Zvonko Komšić.

Naš narod se pridržava svega toga. Malo sjedimo ovdje na klupi, popričamo… Borimo se protiv toga, poštujemo zakone, moramo se boriti“, kaže nam Zvonko Đurđević.

A u toj borbi ovi umirovljenici podržavaju jedan drugog.

Čovjek se psihički preoptereti, a ne može ništa postići da se pridržava ovoga što se traži od svih građana“, ističe Ivica Petrović.

A uputa su se čini se pridržavali svi, jer Vareš je općina u kojoj je od posljedica korone bila zaražena samo jedna osoba. Ove navode potvrđuje nam i Jelena, koju je danas proljetno sunce iznamilo u šetnju. Priča nam kako se život u Varešu odvijao u jeku pandemije korona virusa.

Nema virusa pa se nismo puno uplašili“, kaže.

A da svi pandemiju prebrode lakše, pomagali su i brojni volonteri Crvenog križa. Mlada Alma jedna je od njih. Priča nam što su radili ona i njezine kolege…

Imali smo negdje oko 1.000, pa čak i više intervencija. To uključuje podjelu paketa, išli smo u prodavaonicu, išli smo plaćati račune… Volonteri su čak znali i da nose drva starijim ljudima“, ispričala nam je Alma Ćatovic, volonterka Crvenog križa.

Vareš se tako, za sada, uspješno izborio sa pandemijom. No borba za radna mjesta i spas ekonomije tek predstoji. Prvi čovjek Općine svjestan je da to neće biti nimalo lak posao.

Naši privrednici nisu mogli raditi u onom kapacitetu u kojem su radili. Došlo je do otpuštanja radnika, negdje oko 160 njih“, kaže nam Zdravko Marošević, načelnik Općine Vareš.

Stvari se nisu dobro odvijale ni u oblasti turizma.

Gubici su svakako evidentni i biće ih. Od četvrtog mjeseca, u Vareš koji ima dosta dijaspore, smanjen je broj dolaska zbog pandemije. Strani gosti ne dolaze nikako“, naglašava Admir Ćizmo, turistički djelatnik.

Ni vjernika u vareškoj crkvi nije bilo sve donedavno. Teško je bilo za sve, kaže nam lokalni župnik vareške Crkve Svetog Mihovila.

Moram priznati da smo svi i mi svećenici i vjernici oduševljeni što se taj ritam naš, ne u toj mogućnosti kakav je bio, vraća. Presretni smo, radosni, u nadi da će ovaj virus nekako iščeznuti“, izjavio je Leon Pendić, župnik.

I da će doći neka bolja vremena i za Vareš i njegove stanovnike, želja je to načelnika. Ohrabruju ga vijesti da se javljaju potencijalni ulagači.

Što mi daje znak da ljudi su svjesni, kako ovdje, tako i u svijetu, bez posla se ne može živjeti, a da bismo se zaštitili, to je do nas, a raditi se može“, kaže nam Marošević.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad