"Radili smo kao da će nam sutra doći i policija i Tužilaštvo i SIPA, inspekcije"

Vijesti 18. maj 202019:25 > 19:28
N1

U Republici Srpskoj stižu inicijative od mnogih političkih subjekata za ukidanje policijskog sata. Istovremeno vode se polemike oko proste matematike, koja kaže da je smrtnost od posljedica COVID-a u ovom bh. entietu oko sedam posto. Menadžment najveće zdravstvene ustanove stoji iza svojih poteza, ali i objašnjava da smrtnost i nije baš tolika.

Današnjih 12 novozaraženih, epidemiološku sliku čini optimističnom.

No, dok te brojke padaju, rastu procenti smrtnosti. 1.278 COVID pozitivnih, naspram 92 umrlih, prosta matematika je jasna – 7,19 posto smrtnost od posljedica korona virusa.

“Smrtnost još nije tačno propisana kako se definiše i obračunava na nivou WHO. Pacijenti koji dobiju srčani, moždani udar, imaju otkazivanje nekog drugog organa, sistema bubrega, jetre, a imaju COVID infekciju indirektno su uzrokovani tim. Kod nas je podatak sljedeći: Od 69 preminulih, 38 je bilo na respiratoru i imali su teške bilateralne upale pluća, i tih 38 možemo sa sigurnošću reći da su isključivo umrli od korone. Ostali, ne možemo reći, ali to licitiranje procentima, može da se vrlo ružno koristi u targetiranjanjima koja su učestala u vezi Kliničkog centra Banjaluka”, rekao je Nenad Stevandić, zamjenik direktora UKC RS.

Bez obzira na manje novozaraženih, zdravstveni radnici i dalje imaju pune ruke posla.

VEZANE VIJESTI

“U ovom trenutku imamo 93 pacijenta, na respiratoru tri, također tri na drugim modulima kiseoničke terapije, na odjelu stare pulomolgije 30 lakših pacijenata, na Infektivnnoj klinici imamo 40 pacijenata sa srednje teškom kliničkom slikom”, kazala je Zvjezdana Rajkovača, pomoćnica direktora UKC RS.

UKC je nakon više od dva mjeseca borbe s epidemijom dobio i tunel za dezinfekciju. Donacija domaćeg preduzeća Kosmos vrijedna više od 20.000 KM.

Prolazak kroz dezinfekcioni tunel značiće veću sigurnost zdravstvenim radnicima, ali i pacijentiima.

Petnaest dana prošlo je otkad smo izvještavali o povećanom broju oboljelih zdravstvenih radnika na UKC-u RS. Tada, početkom maja, pojedini pacijenti su izmješteni sa određenih klinika na koje je virus ušao.

Protokoli su bili na kontroli, za stanje optuživani i novinari. No, rezultat bolje discipline, pa i nakon novinarskih kritika je gotovo u potpunosti zaštićen sektor.
Jedan, ili nijedan zdravstveni radnik zaražen korona virusom pojavi se u jutarnjoj statistici.

Komisije za istraživanje intrahospitalnih infekcija, kažu na UKC-u, nisu našle zamjerke u postupanju, a propusta ističu nema ni u javnim nabavkama.

“Sve je po zakonu. Radili smo kao da će nam sutra doći i policija i Tužilaštvo i SIPA, sve inspekcije. Maksimalno sve u Kliničkom centru odkada smo mi u upravi, radimo sve po zakonu.”

N1: Nije niko dolazio, policija, Tužilaštvo?

“Nije niko dolazio, ali mi radimo kao da će danas doći, cilj nam je da pokažemo kako se radi, finansijski pravno, po procedurama, a i kako se najbolje liječe pacijenti”, izjavio je Vlado Bojić, direktor UKC RS.

 Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad