SDA ponovo glasala suprotno stavovima SNSD-a i HDZ-a i naljutila partnere

Vijesti 09. jun 202017:36 > 18:14
N1

Pred državnim zastupnicima sutra inicijativa za smjenu ministra Staše Košarca i zamjenika ministra Siniše Ilića. Obojica su u jeku pandemije i zabrana zbog pandemije korona virusa učestvovali u privatnim zabavama. Neizvjesno je pak kakvi će rezultati glasanja biti. No, prema dosadašnjim izjavama zastupnika više idu u korist Košarca i Ilića. S druge strane da parlamantarna većina i koalicioni odnosi ne funkcionišu jasno je bilo i danas tokom brojnih sjednicama parlamentarnih komisija.

Kad već ostavke nisu podnijeli iz moralnih razloga – jer su se provodili po privatnim zabavama dok je ostatak BiH bio zarobljen u domovima – zatražena je njihova smjena. O pozicijama ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, člana SNSD-a Staše Košarca, te zamjenika ministra civilnih poslova, člana Ujedinjene Srpske, Siniše Ilića – odlučuje se sutra u parlamentarnim klupama.

“Imamo ujutro Klub poslanika i zauzet ćemo svoj stav, u najmanjem slučaju bićemo uzdržani ukoliko ne budemo mogli postići konsenzus oko toga da podržimo u cjelosti ovaj prijedlog”, otkriva Alma Čolo, SDA.

“Stvarno imamo tu jednu kastu koja smatra da za njih pravila ne važe. Međutim ono što je također svojstveno toj kasti je da jako dobro štite jedni druge i ja sam već čuo neke najave iz SDA da neki neće podržati smjenu gospodina Košarca”, tvrdi Damir Arnaut, Naša stranka.

Smjenu očekivano neće prihvatiti zastupnici SNSD-a, moguće i HDZ-a. Jednako kao što nisu ni danas na Ustavnopravnoj komisiji prihvatili inicijativu Damira Arnauta da se mijenja član Ustava BiH koji onemogućava smanjenje plaća zvaničnicima tokom mandata. Kao i brojni prijedlozi DF-a.

“Ustavnopravna komisija je popila nekih desetak kafa s mlijekom, desetak flašica vode, i nije usvojila ništa. Nije usvojen prijedlog DF-a ustavnih amandmana i prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona sa kojim je trebalo implementirati presude Evropskog suda za ljudska prava, otkloniti dakle diskriminaciju, uvesti elektronsko glasanje, uvesti prijevremene vanredne izbore, nije usvojen prijedlog da se izmijeni Zakon o akcizama, da se uspotavi fond za liječenje oboljele djece BiH. Meni sve ovo liči na jedan koncept obesmišljavanja državnih institucija gdje nažalost predstavnici HDZ i SNSD ne glasaju čak ni za one zakone i prijedloge koji su u interesu svih građana, pa čak i djece”, ističe Zlatan Begić, DF.

“Dosadašnji rad Parlamenta je pokazao određene poteškoće, vidimo i danas na ovoj Ustavnopravnoj komisiji da je glasanje bilo različito, da većina inicijativa i zakona nije prošla, da je četiri bilo za, četiri protiv”, dodaje Nenad Nešić, DNS.

SDA ponovo glasala suprotno stavovima SNSD-a i HDZ-a, što je prilično razljutilo Nikolu Lovrinovića.

“Nemojte nas, da kažem žargonom ulice, folirati, da na početku napravimo parlamentarnu većinu, eto to smo mi, postavimo ministre, pa nas onda i oporba proziva izabrali ste, a onda zajedno s tom oporbom sudjelujete u rušenju tog Vijeća ministara, gdje imate svoje ministre, prije svega na SDA mislim”, jasan je Nikola Lovrinović, HDZ BiH .

O formiranju Vlade Federacije Lovrinović kaže otvoreno ono što vrh stranke uljepšava:

“Ključno što zanima HDZ BiH je izmjena Izbornog zakona sukladno odluci Ustavnog suda BiH. Kada se to dogovorimo, onda što se nas tiče, o svemu možemo razgovarati”.

Može li federalna Vlada bez SDA?

“Mislim da se Vlada ne može praviti bez Stranke demokratske akcije i neće biti pravljenja Vlade na federalnom nivou bez onih koji su dobili najviše glasova”, poručuje Alma Čolo, SDA.

No, jasno je da se bilo šta u državi ne može konstituisati isključivo bez HDZ-a. Za sve druge – postoje matematičke alternative. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad