Reakcije na presudu Huseinu Mujanoviću: "Sramno, skandalozno…."

Vijesti 06. jul 202018:11 > 19:23
N1

Husein Mujanović, državljanin Bosne i Hercegovine, u Srbiji je osuđen na deset godina zatvora za ratni zločin nad civilnim stanovništvom. Ovo je prvostepena presuda Odjeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu. Presuda je sramna, smatra porodica. Advokat je najavio žalbu, a predsjedavaći Predsjedništva BiH presudu smatra skandaloznom.

Husein Mujanović osuđen je u Beogradu za zlostavljanje civila srpske nacionalnosti u naselju Hrasnica kod Sarajeva tokom 1992. godine.

“Mujanović je osuđen zbog krivičnog dela ratni zločin protiv civilnog stanovništva i to zbog pritivzakonitog zatvaranja, nečovečnog postupanja, izdavanja naredbi i učestovanja u nanošenju povreda telesnog integriteta od jula 1992. do oktobra 1992. godine”, rekao je Vasilije Seratlić iz Tužilaštva za ratne zločine Srbije.

Advokat Dušan Ignjatović najavio je žalbu.

“Smatramo da postoje razlozi zbog kojih ova presuda ne bi trebalo da opstane na Apelacionom sudu, ali i dalje imamo čovjeka koji je u pritvoru dvije godine. Pritvor se i dalje nastavlja, tako da – u ovom trenutku, situacija za odbranu nije dobra”, rekao je Ignjatović.

Njegova supruga Mirsada kazala je kako je “presuda napisana i prije nego što je počelo suđenje”.

“Sve što je odbrana predložila nije usvojeno. Ništa nije prihvaćeno, nijedan svjedok, nijedan dokument, ništa nam nisu dali. Čak je i njihov krunski svjedok davao izjave da ga je tukao drugi čovjek sve do dana kad nisu uhapsili Huseina. Ovo je fašistički sud”, kazala je Mirsada.

VEZANE VIJESTI

Skandalozno je da srbijansko pravosuđe uopšte vodi krivične postupke protiv pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine, stava je Predsjedavajući Predsjedništva BiH i potpredsjednik SDA. Džaferović poziva Srbiju da bosanskohercegovačke državljane izruči Bosni i Hercegovini.

“Trenutno se u Srbiji vode procedure protiv dvojice ljudi koji su ulazeći u Srbiju lišeni slobode. Bosna i Hercegovina je u ovom slučaju tri puta podnosila zahtjeve za ustupanje postupka i izručenje. Srbijansko pravousuđe je sve to odbilo. Ova situacija je suprotna međunarodnom pravu i predstavlja zloupotrebu međunarodnog prava. Institucije koje su zadužene za primjenu međunarodnog prava moraće se pozabaviti ovim pitanjem. Ovo pitanje se mora razriješiti”, rekao je Džaferović.

Iz SDA su još poručili da Srbija umjesto što hapsi državljane BiH treba isporučiti Novaka Đukića i ostale osuđenike za ratne zločine. Srbijansko pravosuđe tereti Mujanovića da je kao ratni komandant vojnog pritvora zlostavljao Srbe u Hrasnici. Uhapšen je 2018. na granici BiH i Srbije, a suđenje mu je počelo 2019. godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad