Institut za istraživanje genocida: Sraman čin ambasadora BiH u Kanadi

Vijesti 14. jul 202007:00 > 07:05
Izvor: Institut za istraživanje genocida Kanada

Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada Emir Ramić saopćio je kako na Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici zastave na ambasadi Bosne i Hercegovine u Ottawi nisu bile spuštene na pola koplja te nazvao taj čin "sramnim i skandaloznim".

U saopćenju se navodi kako je ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković 9. jula ove godine poslala Instrukciju za postupanje diplomatsko-konzularnih predstavništava Bosne i Hercegovine povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici te da se u toj Instrukciji između ostalog kaže: “Sva diplomatsko konzularna predstavništva i misije Bosne i Hercegovine (uključujući rezidencije ambasadore-šefova diplomatsko konularnih misija), su na dan 11. juli 2020. godine dužna da spuste zastavu Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola u vezi sa članom 20. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima”.

“Veliki broj građana Bosne i Hercegovine koji žive u Kanadi, od kojih su mnogi preživjele žrtve agresije i genocida u Bosni i Hercegovini su očekivali da ambasade Bosne i Hercegovine u Ottawi postupi u skladu sa Instrukcijom i spusti zastavu Bosne i Hercegovine na pola koplja. To bi bio ljudski čin odavanja počasti žrtvama genocida i poštovanja preživjelim žrtvama genocida u ambasadi u Ottawi, tom malom komadu bosanskohercegovačke zemlje u dalekoj i prijateljskoj Kanadi”, navodi se u saopćenju IGK-a.

“Nažalost, to se nije desilo. Predstavnici Instituta za istraživanje genocida Kanada su 11. jula više puta obišli ulicu u kojoj se nalazi ambasada Bosne i Hercegovine i kamerom zabilježili ponižavajuči čin. Ne samo da zastava Bosne i Hercegovine nije spuštena na pola koplja, već je taj dan potpuno uklonjena. Ovaj anticivilizacijski čin ambasadora Bosne i Hercegovine u Kanadi Marka Milisava je ponizio sve građane Bosne i Hercegovine u Kanadi, posebno preživjele žrtve genocida, ponizio Bosnu i Hercegovinu i Kanadu, ponizio međunarodnu pravdu i pravo”, navedeno je.

“Srebrenica i država Bosna i Hercegovina su tako izdate od ambasadora Bosne i Hercegovine u Kanadi”, istakli su iz Instituta za istraživanje genocida u Kanadi.

“Bosanskohercegovačke diplomate u Sjevernoj Americi, čast izuzecima, govore sa sve manje pijeteta prema žrtvama najvećeg zločina poslije holokausta u Evropi. Sve više pokušavaju revidirati historiju, sudske i naučne činjenice i pljuvati po zdravom razumu, istini, pravdi i pravu. Sramno je da se ambasada Bosne i Hercegovine u Kanadi nije oglasila povodom 25. godišnjice srebreničkog genocida”, stoji u saopćenju.

Kako je navedeno, od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Kanade, ambasada u Ottawi nikada nije obilježila 11. juli Dan sjećanja na žrtve Srebrenice iako je država Kanada sa dvije rezolucije proglasila ovaj datum danom sjećanja.

“Umjesto bosanskohercegovačkih diplomata koji moraju predstavljati državu Bosnu i Hercegovinu, pa samim tim i sudske, historijske i naučne činjenice o genocidu u Srebrenici, oni, plaćeni od države, predstavljaju antibosansku koaliciju u kojoj negatori genocida i revizionisti historije imaju lidersku ulogu. Rušenjem kulture sjećanja na genocid u Srebrenici i Bosni i Hercegovini se zapravo ruši bosanskohercegovačka država”, istaknuto je u saopćenju.

“Rušitelji države Bosne i Hercegovine su zauzeli ključna mjesta u diplomatiji. Negiranjem sudski utvrđenih činjenica o genocida u Srebrenici i Bosni i Hercegovini i veličanjem sudskih osuđenih ratnih zločinaca, diplomate proturječe svojoj državi koju zapravo ne priznaju, a navodno diplomatski predstavljaju, ali i proturječe i općim, univerzalnim principima ljudskih prava i sloboda, demokratije i međunarodno priznatih konvencija”, piše u saopćenju IGK-a.

Iz IGK-a traže od predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića i ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisere Turković da pokrenu disciplinski postupak protiv ambasadora Marka Milisava.

“Ne može se više tolerisati da ambasadori rade protiv vlastite džave koja ih dobro plaća. Ako ih se ne prizove disciplini zbog ovoga, može ih ojačati, odnosno pokazati da se nedisciplina i nepoštovanje instrukcija isplati, da postaju bitniji u očima onih koji su ih poslali, ali i antibosanske koalicije koja ih podržava u lobiranju protiv države Bosne i Hercegovine”, piše u njihovom saopćenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad