Marković: Propali pregovori sa SPC-om

Vijesti 21. jul 202013:27 > 13:28
Vlada Crne Gore

Crnogorski premijer Duško Marković izjavio je danas da su pregovori pravnih eksperata Vlade i eparhija Srpske pravoslavne crkve /SPC/ o Zakonu o vjeroispovijesti okončani bez rezultata, uprkos "brojnim ustupcima koje je napravio Vladin pregovarački tim".

On je rekao da je Vlada Crne Gore tokom druge runde ekspertskih razgovora, koji su vođeni jučer i danas, prihvatila da se postupak utvrđivanja zemljišno-knjižnih upisa iz upravnog postupka premjesti u redovni sudski postupak, gdje teret dokazivanja vlasništva pada na državu, a ne na crkvu, čime je prihvaćen prijedloge Crkve.

VEZANE VIJESTI

Marković tvrdi da je Vlada prihvatila i da SPC nastavi sa korištenjem svih crkvenih i manastirskih objekata, imanja i drugih nepokretnosti koje su državno vlasništvo ili se u sudskom postupku utvrdi da su državno, vjersko i kulturno dobro.

“U tom smislu smo predložili potpuno novi član Zakona, i jasno isključili mogućnost da vjerske objekte može korisiti bilo koja vjerska zajednica, osim Mitropolije crnogorsko-primorske i drugih eparhije SPC-a u Crnoj Gori”, kaže Marković.

On je naveo da je Vlada predložila da te izmjene budu usvoje već prekosutra na Vladi koja bi ih proslijedila Parlamentu radi izjašnjavanja u hitnoj proceduri do kraja mjeseca.

“Pojednostavljeno, to bi značilo da svetinje više nisu napadnute kako to Crkva predstavlja, odnosno da bi izmjenama i dopunama Zakona bile u potpunosti i trajno zaštićene. Drugim riječima da više nema govora o njihovoj navodnoj ugroženosti kako se spočitavalo Vladi”, rekao je Marković.

On tvrdi da ovim ustupcima Vlada nije postavila bilo kakve uslove, već da je njen jedini zahtjev bio registracija svih crkava i vjerskih zajednica, pa i SPC-a i njenih eparhija, što su predstavnici Crkve odbili.

“Odbijanje registracije u demokratskom svijetu znači nepriznavanje samog sebe i svog subjektiviteta, neprihvatanje društva i države i nepriznavanje legitimnog društvenog i pravnog poretka”, rekao je Marković.

On kaže da će crnogorska Vlada i u budućnosti “garantovati vjerske slobode osigurati mirno uživanje crkvene imovine”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad