U mostarskom Domu zdravlja nedostaje opreme, ali ne i pacijenata

Vijesti 21. jul 202017:17 > 17:57
N1

Zdravstveni radnici pokušavaju svakodnevno uticati na svijest građana, kako bi se pridržavali mjera zaštite od korona virusa. Neki smatraju kako je ponovno potrebna potpuna karantena, dok su drugi mišljenja kako je za to već kasno. Iz mostarskog Doma zdravlja danima upozoravaju na nedostatak medicinske opreme, poput maski i rukavica, a svakodnevno se i testira sve više ljudi.

Bez obzira na stalna upozorenja…

“Koliko god to nekad vjerujem bilo teško, valja se i treba pridržavati, to je za naše dobro”, kazao je Pero Pavlović, portparol Štaba ministarstva zdravstva HNK.

Većina građana, po svemu sudeći, ne pridržava se propisanih mjera, dok pojedini i ne vjeruju u postojanje virusa.

“Pa ja mislim da su se građani malo više opustili i da oni sve više smatraju da je ovaj korona virus možda neka teorija zavjere”, kazala je Adisa Šehović iz Doma zdravlja Stari grad Mostar. 

No, virus je među nama već skoro pola godine. I promijenio je sve.

“A ne znam moj sine, meni se čini sve gore i gore, šta će biti s nama ne znam. Šta je ovo, ko ovo donese… (N1: Jeste li zabrinuti?) Kako neću biti zabrinuta, bojim se zbog djece, ne zbog sebe, meni je 85 godina, ja sam se naživila, hodala, išla sam kud hoću – sad ne mogu nikuda”, kazala nam je jedna prolaznica. 

VEZANE VIJESTI

 Ovakve priče pričaju i zdravstvenim radnicima, ne samo u Mostaru nego i u cijeloj BiH. Kažu zdravstveni radnici da nije problem u ljudima, ko su odakle su, koliko godina imaju, koja je njihova dijagnoza. Problem je u tome kada u nepoznatom vremenu nedostaje poznatih uslova za rad.

U početku su ljekari imali entuzijazma i euforije, no posljednjih dana sve manje. Nemaju, kako kažu, slobodnih dana, odmora, a uskoro neće biti ni zaštitinih maski. Na to je prije nekoliko dana upozorila i doktorica Kristina Bevanda.

“Zaštitna sitna oprema – rukavice, maske – to smo apsolutno na nuli, pokušavamo nešto sa svojim resursima da nabavimo, ali bez ikakve kontrole, cijene te zaštitne opreme su previsoke. Donacije skoro i ne postoje, tako da molila bih sve da ne zaborave da je to još uvijek jako potrebno uz testiranje i zaštitnu opremu”, istakla je Kristina Bevanda, epidemiolog u Domu zdravlja Mostar.

Nedostaje oprema, ali ne nedostaju pacijenti. Uz porast broja pacijenata zaraženih korona virusom, tu su i oni koji se liječe od drugih bolesti.

“Ljudi su sve umorniji i frustriraniji, samom činjenicom da možda neće ići na godišnji, možda se neće stići odmoriti, pa iziđu na ulicu i vide da niko ne poštuje preporuke, pa se onda javlja i ta frustracija”, kazala je Bevanda. 

A uz to… broj oboljelih se ne smanjuje.

“Ne. Iz dana u dan imamo ili konstanat priljev broja zaraženih ili blagi do značajan porast”, dodala je. 

Što potvrđuje njenu teoriju – kako kaže, ako se ovaj trend nastavi, do kraja godine u Bosni i Hercegovini, svi bismo mogli proći kroz zarazu korona virusa. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad