Revizija bh. institucija: Od ukupno 75 samo 21 dobila pozitivno mišljenje

Vijesti 31. jul 202018:51 > 19:01
N1

Ured za reviziju institucija BiH završila je izvještaje o finansijskim revizijama 75 institucija BiH za 2019. godinu od kojih je samo 21 dobila čisto pozitivno mišljenje.

Iz Kancelarije je saopšteno da je 44 institucija dobilo pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje, devet mišljenje sa rezervom, dok su se za jednu instituciju revizori uzdržali od davanja mišljenja zbog ograničenosti obima revizije.

Svih devet institucija dobilo je mišljenje s rezervom na usklađenost sa zakonima i propisima, a jedna institucija i na finansijske izvještaje i na usklađenost.

Kancelarija se u jednom slučaju suzdržala od davanja mišljenja usljed ograničenosti obima revizije.

“Ukupno izvršenje budžeta revidiranih institucija za 2019. godinu iznosilo je 861.028.800 KM”, saopšteno je iz Kancelarije.

Kroz proces finansijske revizije za 2019. godinu, institucijama BiH date su ukupno 483 preporuke.

“Iako je novonastala situacija pred Kancelariju, s obzirom na prirodu posla koji obavlja, postavila znatne izazove, otežane okolnosti nisu ugrozile kontinuitet njenog poslovanja, pa je plan revizija za 2019. godinu u potpunosti i bez kašnjenja ispunjen”, navodi se u saopštenju.

Iz Kancelarije navode da proces revizije ni u jednom trenutku nije prestao, jer je rad blagovremeno, u svim segmentima u kojima je to bilo moguće, uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera, organizovan onlajn, uz svakodnevno korištenje video i telekomunikacijskih kanala.

“Osoblje Kancelarije je novonastalim radnim okolnostima pristupilo odgovorno, uz maksimalni angažman i posvećenost, kako bi se planirane aktivnosti bez odgađanja i izuzetka završile, ne dovodeći u pitanje kvalitet obavljenih revizija niti njihovu usklađenost sa primjenljivim međunarodnim standardima”, naveli su iz Kancelarije.

Kancelarija nastavlja da realizuje godišnji plan revizije, pa je tako trenutno u toku revizija izvještaja o izvršenju budžeta institucija BiH za 2019., izrada godišnjeg revizorskog izvještaja o glavnim nalazima i preporukama za 2019., četiri revizije učinka, te paralelno s tim i više predstudijskih revizionih istraživanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad