Nova optužnica protiv Zijada Turkovića

Vijesti 15. jun 201514:49 > 14:53
Screenshot

Rukovoditelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Zijada Turkovića Zike (1966.) iz Sarajeva radi napada na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti.

Optuženi se tereti da je 10.juna 2014. godine, udario zavodskog službenika koji vrši poslove sigurnosti, te mu nanio lakšu tjelesnu povredu u predjelu glave, nakon čega je optuženi Turković savladan i odveden u ćeliju, pri čemu je opet pokušao udariti navedenog zavodskog policajca, nakon čega je vezan lisicama.

Također, optuženi se tereti da je 20.marta 2015. godine, prilikom primanja posjete, kada nije dozvoljeno da mu bude uneseno osam bočica sa napitkom, napadao i vrijeđao na nacionalnoj osnovi i uputio prijetnje spomenutom zavodskom službeniku, kao i upravitelju Pritvorske jedinice.

Optuženi se tereti da je napao službenu osobu u instituciji Bosne i Hercegovine u vršenju poslova čuvanja osoba koje su lišene slobode, uslijed čega je službena osoba zadobila lake tjelesne povrede i ozbiljno zaprijetio da će napasti službenu osobu u instituciji Bosne i Hercegovine.

Turković je optužen da je počinio kazneno djelo-napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti, otkrivanju ili lišenju slobode počinitelja kaznenih djela, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.