Bh. aktivisti u Zenici poručili: Mora se zaustaviti monstruozno ubijanje pasa

Vijesti 07. nov 202017:44 > 19:29
N1

U Zenici je održan protest protiv ubijanja napuštemih pasa uz slogan "Dosta je". Okupljeni aktivisti iz cijele BiH poručili su kako se mora zaustaviti monstruozno ubijanje pasa u zeničkom azilu na Stranjanima, te zahtijevaju od nadležnih pravosudnih organa procesuiranje odgovornih za nehuman tretman i netransparentno trošenje budžetskog novca.

Na desetine građana danas je protestovalo zbog, kako kažu, nezakonitog ubijanja pasa u zeničkom azilu Stranjani.

N1: Zbog čega ste se odlučili na proteste?

“Da prestane ubijanje pasa u azilu, ovo jednom mora stati zaista”.

“Ovi psi koji su ubijeni svaki je imamo svoje ime, svaki je bio pitom i nisu trebali ovako da završe”.

“Možda ste imali priliku da vidite šta se radi i o čemu se radi, zato smo se odlučili”, kažu okupljeni građani.

Zaustaviti masovna nezakonita ubijanja pasa. Zaustaviti finansiranje nezakonitih radnji javnim novcem, zaustaviti kršenje zakona i reći ne neevroposkoj Zenici – poručuju organizatori.

Problem postoji već najmanje deset godina otkako nadležne institucije ne provode zakon i ne rješavaju stvari na zakonit način jer da su rješavali, ne bismo danas imali nijednog psa na ulicama, nijednog građanina povrijeđenog i napadnutog“, istakla je Alma Kovačević, Udruženje za etički tretman čovjeka i životinja „Mi smo dio rješenja“.

Svi su najavljivali da će to da bude evropski azil, po evropskim standardima i zaista je napravljen po evropskim standardima ,ali sve ostalo nije ni blizu Evrope. U samom početku osam mjeseci se nije moglo ući u azil, tri godine i deset mjeseci mi ne znamo šta se dešava u azilu. Ne znamo koji broj s ulice cuka je sklonjen, koji broj je ubijen. To je hiljadu pitanja na koje nama niko ne daje odgovor“, navela je Amira Arnautović, volonterka Udruženja Šapa.

Odgovore su zatražili i od nadležnog Tužilaštva zahtijevajući opsežnu istragu. Iz Tužilaštva su danas za N1 potvrdili da su prošlog mjeseca od Kantonalne uprave za inspekcijske poslove zaprimili krivičnu prijavu protiv lica odgovornih za upravljanje i vođenje Skloništa, nakon čega su izdali nalog MUP-u Zeničko-dobojskog kantona da izvrši provjere navoda iz prijave. U MUP-u danas nisu odgovarali na naše pozive. Anketirani Zeničani koji su na ulicama pratili protest aktivista smatraju opravdanim.

“Narod ima pravo da iznese svoje mišljenje ako je opravdano, ako nije onda je već to malo diskutabilno”.

“Normalno da je to opravdano, ja mislim da je to sigurno tako”.

“Strašno i žalosno. Mislim nema smisla, ne samo cuke nego bilo koju životinju što ubit'”.

Podršku mirnoj protestnoj šetnji pružila su 23 udruženja za dobrobit životinja iz cijele BiH.

Problem je u Travniku malo gori nego ovdje u Zenici. Mi nemamo azil, nemamo ništa, ali zato imamo puno mrzitelja životinja“, kazala je Besima Sivro, Udruženje Avlijaner iz Travnika.

Informacije od ljudi koji su gledali, a koji nisu spremni da posvjedoče javno, jeste da je, eutanazija koju mi ne priznajemo, izvođena na jedan nehuman način, nego ja bih rekla varvarski“, rekla je Admira Elfalah, Udruženje Flekica iz Bugojna.

Aktivisti poručuju vrijeme šintera i hvatanja omčama je davno prošlo, kao i vrijeme u kojem se skloništa povjeravaju higijenskim službama, te dodaju azili bi morali biti pod brigom veterina, veterinarskih tehničara i nevladinog sektora koji brine o životinjama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad