''Željeznička javna korporacija BiH da se uozbilji''

Vijesti 20. nov 202014:48 > 14:53
Anadolija

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Đorđe Popović i ministar prometa i komunikacija Federacije Bosne i Hercegovine Denis Lasić danas su se tokom sastanka u Banjaluci složili da je potrebno da se uozbilji Željeznička javna korporacija Bosne i Hercegovine.

Popović je nakon sastanka rekao da će ekspertski timovi ministarstava pripremiti tekst koji će potpisati.

“Imamo apsolutno iste stavove tražimo na neki način da se ta koorporacija uozbilji, da bude u nekim gabaritima u kojima su sva preduzeća i uvjereni smo da ćemo to i postići. Tamo imamo svoje ljude koje smo imenovi ali ispred dva entiteta, tako da želimo i njihov rad da bude izmjeriv i u funkciji ova dva entiteta”, izjavio je Lasić.

On je pojasnio da je oba korporacija nastala poslije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma kao nadkorporacija iznad Željeznica FBiH i RS.

“Ona je možda u početnom radu svome možda i služila svrsi, međutim, u posljednje vrijeme ne vidimo posebno djelovanje te korporacije. Tamo imate tridesetak zaposlenika sa izrazito visokim prosječnim primanjima između ostalog. a ne vidimo projekte, poslove koje obavljaju. Želimo kanalizirati to nekako da budu ili kao svi ostali, ali opet sa zadacima i obavezama koje će ispunjavati ili ćemo ih jednostavno ugasiti. Ne bježimo ni od toga ako to bude neki dalji cilj i svrha svega ovoga”, rekao je on.

Dodao je da je korporacija ispočetka služila da bude nadzorno tijelo svim projektima kojih je bilo puno u poslijeratnoj BiH.

Kako su ti projekti zamrli, prešli u nadležnost RS odnosno FBiH oni su ostali kao administrativni aparat koji samo služi da se prebacuju sredstva za tih 30 djelatnika, kako iz jednog tako i drugog entiteta”, kazao je Lasić.

Govoreći o restrukturiranju Željeznica RS Popović je rekao da se radi na finansijskom restrukturiranju koje je obuhvatilo izmirenje svih obaveza prema Poreskoj upravi i radnicima, a da je u toku je vlasničko restrukturiranje.

“Imali smo ročište pred Okružnim privrednim sudom u Doboju gdje je taj proces priveden kraju, ostalo je nekoliko žalbi radnika koje se rješavaju pred višim sudom u Banjaluci”, kazao je Popović.

Dodao je da je trenutno aktuelan izbor modela buduće organizacije.

“Mislim da ćemo Željeznicama dati veoma povoljan ambijent da njihovo rukovodstvo u narednom periodu može da posluje na ekonomskim osnovama. Ipak, ono što moram da kažem, to će u najvećoj mjeri zavisiti od rukovodstva kao što je zavisilo u prethodnom periodu, tu se moraju tražiti rješenja jer bilo koji izabrani model neće sam po sebi obezbjediti da budu profitabilne nego samo iznalaženje novih korisnika, borba za svakog novog korisnika, a to nije bila praksa u prethodnim decenijama”, rekao je Popović i dodao da bi proces restrukturiranja trebalo da bude završen tokom naredne godine.

Lasić je rekao da su i za Željeznice FBiH ti procesi počeli, ali još nije odobren model, a Vlada FBiH treba zauzeti stav kako će to ići.“Oni su napravili gubitke zbog ovakvog ili onakvog stanja prije 10 do 15 godina, sad posluju stabilno, solidno i oni su nešto bez čega se ne može, kičma gospodarstva FBiH”, kazao je Lasić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad