"Jučer smo se probudili kao izdajice Bošnjaka, legli kao probosanska stranka"

Vijesti 21. dec 202010:26 > 10:31
N1

Nermin Nikšić, predsjednik SDP BiH na svom Facebook profilu komentarisao je Lokalne izbore u Mostaru, a rekao je kako bi BH blok trebao najmanje poduplati broj gradskih vijećnika u odnosu na mandate ljevice u posljednjem sazivu Gradskog vijeća.

Nikšić je također rekao da SDP i BH blok nisu varali svoje birače, te da će biti interesantno vidjeti koliko će gradskih vijećnika biti izabrano iz stranaka koje su “pristale biti ikebana SDA-u na njihovoj listi”.

“Jučer smo se probudili kao izdajice Bošnjaka u jednom dijelu Mostara, odnosno kao Bosnjačka podvala u drugom dijelu Mostara”, naveo je Nikšić između ostalog u postu na Facebooku.

Njegovo obraćanje prenosimo u cjelosti:

“Vrlo je važno da su u Mostaru nakon 12 godina ipak održani izbori. Građani su rekli svoje, a mi smo pokušali na biračkim mjestima zaštiti njihovo pravo i osigurati da rezultat zaista bude odraz njihove volje.

Uspjeli smo u značajnoj mjeri, ali ne potpuno.

VEZANE VIJESTI

Zahvalio bih se svima koji su iskoristili svoje pravo da glasaju, a posebno biračima BH bloka i PMP-a. Zadovoljan sam izbornim rezultatima BH bloka u Mostaru.

Osvajanjem značajne podrške u dijelovima grada sa različitom etničkom strukturom još jednom smo pokazali da smo partija svih građana, čuvar bosanskohercegovačke pluralnosti. Pozicionirali smo se i kao jedina mostarska stranka svih naroda.

BH blok bi trebao najmanje poduplati broj gradskih vijećnika u odnosu na mandate ljevice u zadnjem sazivu gradskog vijeća. Jučer smo se probudili kao izdajice Bošnjaka u jednom dijelu Mostara, odnosno kao bošnjačka podvala u drugom dijelu Mostara.

Sinoć smo legli kao probosanska stranka sa haman identičnim programom za dobrobit Mostara kako tvrde u SDA. Ne sumnjam uopšte da ćemo i na drugoj strani biti poželjan partner, iako je Čović najavio bez ustezanja da pregovara sa Izetbegovićem i da očekuje da će HDZ imati gradonačelnika. Rekao bih ništa novo i ništa neočekivano.

Mi nismo varali i nećemo svoje birače. Bit će interesantno vidjeti koliko će gradskih vijećnika biti izabrano iz stranaka koje su pristale biti ikebana SDA-u na njihovoj listi. Poznavajući mašineriju i inžinjering SDA vrlo malo, možda samo poneki izuzetak da potvrdi pravilo.

O tome kako ćemo se postaviti u budućem Gradskom vijeću odlučit će organi partije kao i do sada u dogovoru sa svojim partnerima iz NS i PMP. Na našu odluku sigurno neće uticati pritisak onih koji su kampanju posvetili pljuvanju BH bloka naših članova i kandidata, da bi to sve naprasno zaboravili. E pa mi nismo.”

Centralna izborna komisija BiH je objavila nove preliminarne rezultate izbora za Gradsko vijeće Grada Mostara. Donosimo vam pregled po gradskim izbornim jedinicama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad