Istočno Sarajevo još uvijek nije dobilo gradonačelnika

N1

Skoro mjesec i po nakon izbora Istočno Sarajevo nije dobilo gradonačelnika. SNSD-ov Ljubiša Ćosić nije potpisao ugovor o radu, iako je prije 14 dana preuzeo certifikat CIK.

Dosadašnji gradonačelnik, PDP-ov Nenad Vuković, smatra da nema pravnih uslova za to, jer mu mandat ističe za tri mjeseca.

Ovogodišnje praznike, građani Istočnog Sarajeva dočekuju sa uvjerenjem da je gradonačenik ovog grada čovjek koji je na poslednjim izborima osvojio najviše glasova.

No je li zaista tako? Ljubiša Ćosić jeste osvojio blizu 20.000 glasova, ali radni odnos nije zasnovao. Aktuelni gradonačelnik Nenad Vuković smatra da ne treba da odstupi sa pozicije jer mu mandar ističe u martu.

“Preuzeo sam uvjerenje o izboru gradonačelnika kao i svi drugi gradonačelnici 22. 12. Po zakonu o Lokalnoj upravi i samoupravi izabrani gradonačelnik po dostavljanju uvjerenja ima rok od osam dana da preuzme dužnost, taj rok ili je istekao, ako računamo 15. ili još teče, ako je 22.”, kazao je Ljubiša Ćosić, novoizabrani gradonačelnik SNSD.

VEZANE VIJESTI

Nenad Vuković, gradonačelnik Istočno Sarajevo iz PDP-a, naveo je da nema institucije koja je do sada dostavila dopis i rekla: Vama je istekao mandat.

“Volio bi da neko bude toliko pravno hrabar. Da donošenjem jednog zakona, mi smo vama prekinili mandat”, rekao je. 

Do ove situacije je došlo zbog usvajanja Zakona o gradu Istočno Sarajevo, sa početka 2020. godine kojim se omogućio direktan izbor gradonačelnika.

“Očigledno je da je Zakon pun manjkavosti i da smo zbog nedovršenih stvari u okviru Zakona došli danas u ovu poziciju. Bez obzira što je taj Zakon donesen, on ne može prekinuti postojeći mandat koji je do marta 2021. godine”, rekao je Vuković.

Ćosić je istaknuo da “ne postoje dva gradonačelnika postoji jedan”.

“Taj sam ja, izrabran voljom naroda, sa 19.729 glasova”, naveo je. 

A jeste li zasnovali radni odnos, pitamo ga. 

“Ne, nisam”, govori, i dodaje je da je gradonačelnik “zato što je dobio certifikat, odnosno uvjerenje CIK-a.”

Vuković uvjerava da neće dozvoliti paralizu institucije grada Istočno Sarajevo, te da će građanima i prvirednim subjektima biti na raspolaganju kao i do sada. Ljubiša Ćosić, ne odbacuje mogućnost obraćanja ombdusmanu za ljudska prava, jer kako kaže – onemogućeno mu je pravo da bude izabran.

Do sada je gradonačelnik Istočnog Sarajeva biran posrednim putem, za njega su glasali odbornici delegirani iz šest gradskih opština u Skupštinu grada.Ovo je prvi put da je Istočno Sarajevo direktno biralo gradonačelnika, tako su građani od Trnova do Sokoca izabrali Ljubišu Ćosića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad