Malešević: Nastavljen pad upisa učenika u RS

Vijesti 01. sep 201510:12 > 10:14
N1

Danas počinje nova 2015./2016. školska godina u u Unsko-sanskom, Posavskom, Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom i Kantonu Sarajevo. U ostalih pet kantona Federacije BiH, ali i Brčko Distriktu, nastava kreće narednog ponedjeljka. U Republici Srpskoj nastava u svim srednjim i osnovnim školama počinje danas.

Školska godina u entitetu Republika Srpska počinje 1. septrembra potvrđeno je iz Ministarstva prosvjete i kulture RS. Do sada je u svih 187 osnovnih škola upisano 10.422 učenika. U srednje škole u školskoj 2015/2016. godini planiran je upis 11.712 učenika u 471 odjeljenje. Nastavu će pohađati 137.000 učenika u osnovnim i srednjim školama, od kojih 94.000 osnovaca i 43.000 srednjoškolaca.

Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS ističe da je primjetan pad upisa u ruralnim sredinama.

“U seoskim područjima došlo je do pada upisa pa je zbog toga zatvoreno 10 odjeljenja. Nastavljen je pad upisa učenika u ruralnim područjima”.

Malešević napominje da pad broja učenika ne mora nužno značiti i smanjenje broja radnika u obrazovanju.

“Nije logično da sa smanjenjem broja učenika dođe i do smanjenja broja radnika. Mi smo uvođenjem novog predmeta Demokratija doveli do povećanja broja zaposlenih u prosvjeti”, rekao je ministra.

Početak nove školske godine “zaobići će” Osnovnu školu u Šmacu koja još nije adaptirana nakon majskih poplave iz prošle godine.

Malešević je u Novom danu govorio i o problemu zbog kojeg učenici bošnjačke nacionalnosti odbijaju da pohađaju nastavu u osnovnim školama u Vrbanjcima, Konjević-Polju i Kotorskom. Problemi u ovim školama vezani su za nacionalnu grupu predmeta, a sporno je da li učenici uče bosanski ili “bošnjački” jezik.

“Najmanje 18 učenika mora biti u odjeljenju da bi se uvodila nacionalna grupa predmeta. Odjeljenja sa bošnjačkom djecom u ovim školama ne ispunjavaju uslove za uvođenje nacionalne grupe predmete”, zaključuje ministar.