Malešević: Bošnjaci u RS mogu govoriti samo bošnjački

Vijesti 06. sep 201517:07 > 17:11
N1

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević izjavio je da je u Ustavu Republike Srpske definisano da Bošnjaci u Srpskoj govore jezikom bošnjačkog naroda.

“Taj jezik bošnjačkog naroda oni zovu bosanski. Prema pravilima tvorbe u Srpskom jeziku, moguće je izvesti samo bošnjački narod – bošnjački jezik, a nikako bosanski jezik”, rekao je Malešević.

Malešević je rekao da su današnji sastanak u Zvorniku roditelja djece bošnjačke nacionalnosti koja ne idu u školu zbog bošnjačkog jezika, očigledno organizovali političari jer na njemu učestvuje potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić i neki poslanici.

Cilj je još jedan u nizu pritisaka na Republiku Srpsku i resorno ministarstvo, istakao je Malešević.

Prema njegovim riječima, resorno ministarstvo nastaviće pregovore koje je započelo u onim sredinama gdje je postojao problem u vezi sa nacionalnom grupom predmeta.

“Nakon određenih razgovora koje ćemo sutra imati u okviru Republike Srpske i resornog ministarstva, znat ćemo šta dalje”, istakao je Malešević.

On je rekao da će i dalje kao ministar raditi u skladu sa Ustavom Republike Srpske, jer se zakleo Narodnoj skupštini da će raditi isključivo u skladu sa Ustavom i propisima.

Prema njegovim riječima, roditelji bošnjačke djece trebalo bi da budu upoznati o privremenom sporazumu o nacionalnoj grupi predmeta kojim je definisano da u odjeljenju mora biti minimalno 18 učenika da bi se organizovala nacionalna grupa predmeta.

Malešević je napomenuo da bi trebalo vidjeti kako se privremeni sporazum primjenjuje na području Federacije BiH, jer se primjenjuje samo u Drvaru i Grahovu, dok se u Glamoču vode pregovori sa ministrom prosvjete Livanjskog kantona.

“U ostalim sredinama sa bošnjačkom većinom nema primjene privremenog sporazuma o nacionalnoj grupi predmeta”, zaključio je Malešević.