BiH očekuje pozitivnu odluku Brisela o bh. mlijeku

Vijesti 08. sep 201518:00 > 19:07
N1

Brisel sutra odlučuje o bh. mlijeku. Mljekari i nadležni nadaju se da će stalni Komitet Evropske komisije odbaciti žalbu Hrvatske zbog koje je onemogućen izvoz bh. mlijeka u Evropsku uniju. Izvoz je trebao početi 26. avgusta. Milionski poslovi su na čekanju...

Za izvoz mlijeka spremni smo godinama – poruka je poznatih bh. proizvođača. Jedino je Hrvatska stala na put našoj stručnosti i evropskom priznanju kvaliteta. Nadamo se da će tome sutra doći kraj, kaže prvi čovjek sarajevske mljekare.

Sav taj naš rad i sve na čemu smo radili tri godine i sva ta sinergija i podrška od vlasti u BiH, državnog ministarstva, Ureda za veterinarstvo, federalnog i ministarstva Republike Srpske i svih službi i institucija koje su bile zadužene da ovo rade je palo u vodu. Međutim, mi očekujemo pozitivan ishod“, rekao je Adin Fakić, direktor mljekare Milkos.

Sve što je upravo proizvedeno ovdje u sarajevskoj mljekari već sutra je spremno da krene na tržište Hrvatske ili drugih zemalja Evropske unije ukoliko odluka bude pozitivna. Milkosu je posebno intersantno tržište Italije sa kojim već postoje značajni pregovori, kao i tržište Poljske.

Milkos je samo jedna od četiri mljekare u Bosni i Hercegovini koje su dobile potvrdu kvaliteta svojih proizvoda za izvoz na tržište Evropske unije. Optimistični su i nadležni u Bosni i Hercegovini.

I niko nema pravo da uloži veto, a osim toga ta odluka se ne objavljuje službeni glasnik, nego stupa na snagu istog momenta. Tako da se nadamo ako bude pozitivna da ćemo mi već prekosutra, odnosno da će naša lista biti vraćena“, izjavio je Ljubomir Kalaba, direktor Kancelarije za veterinarstvo.

Mljekare Milkos, Livno, Meggle i Mljekoprodukt Kozarska Dubica na čekanju imaju značajne ugovore. Svaki od njih znači i nova radna mjesta. Jedan takav sa Italijom na stolu je direktora Milkosa. Trenutno – bez potpisa.

Efekti tog ugovora su takvi da bismo mi povećali otkup mlijeka u BiH, da bismo stimulisali dalju proizvodnju u BiH, da bi time pkrenuli zapošljavanje, povratak na selo, ostanak na selu jer su poljoprivredni proizvođači u suštini najveći gubutnici u svemu ovome“, kazao je Fakić.

Stalni komitet Evropske komisije za lanac ishrane i zdravlje zivotinja sutra će raspravljati o žalbi Hrvatske na odluku o odobravanju izvoza mlijeka iz BiH u EU. Nadležni imaju, ali još ne žele saopštiti plan B – plan države u slučaju da do suspenzije ne dođe.