Zdravstvo u BiH: Nesterilne gaze, EKG za životinje, afere…

Vijesti 19. okt 201519:21 > 19:28
N1

Zdravstvene ustanove u BiH koriste veterinarske EKG-ove, svaki treći terapeutski ultrazvuk je neispravan, a pojedini inkubatori imaju povećanu temperaturu. Pokazalo je to istraživanje ovlaštenog laboratorija Verlab.

Ukupno 30% terapeutskih uređaja za ultrazvuk nije ispravno, sonde su “mrtve”. Utvrdio je to mjerenjem Vrlab laboratorij, koji je u ovoj godini uradio blizu 900 verifikacija u cijeloj BiH.

Analizom stanja utvrđeno je da su čak tri ustanove imale veterinsrske EKG-ove, koji se nikako ne smiju koristiti na ljudima.

Od četiri klinička centra u BIH, samo Tuzla je pokrenula postupak verifikacije medicinske opreme.

Sarajevo je u pregovorima, Mostar ovlaštenoj laboratoriji Verlabu ne šalje nikakve informacije.

Banjaluka za sve treba dopuštenje ministarstva zdravlja.

Izmjenama, dio zakonskog mjeriteljstva od nove godine postali su EKG, defibrilatori, infuzomati, dijalizni aparati, terapeutski ultrazvuci, respiratori i anesteziološke mašine.

Ovaj dopis odgovor je iz RS na zahtjeve državnog Instituta za metrologiju.

Veliki problemi u zdravstvu tako se prebacuju na teren nadležnsoti, dok se javnost zanima aferama u nastanku, poput optužbi bbivšeg ministra zdravlja RS, da se u banjalučkom kliničkom centru koriste nesterilne gaze iz 1949.godine.

“Ja sam ovo provjerio sa ljekarima , i znam da se koristi u osjetljivim zahvatima”, kazao je Slobodan Stanić, ministar zdravstva RS.

Stanić će zbog nesterilnih gaza dobiti tužbu, što ga nije uzenmirilo. No šta će zbog svega dobiti uznemireni građani koji nakon istraživanja Verlaba, imaju još mnogo pitanja.