Prva u regiji: BiH uskoro dobija web portal za gluhe

Vijesti 24. nov 201509:46 > 09:49
N1

Brz ritam života, život pun vreve i buke svakodnevnica je za većinu, ali ne i za one koji žive u svijetu tišine. Gluhe i nagluhe osobe suočavaju se sa diskriminacijom i nemaju ravnopravni položaj sa ostalim članovima društva.

Svjetska federacija gluhih ima članove u 123 zemlje širom svijeta, a predstavlja više od 70 miliona gluhih osoba u UN-u. U Novom danu se govorilo o informativnom centru za gluhe koji čine čujuće osobe koje su djeca gluhih osoba i najbolje znaju njihove potrebe. Naser Husić, predsjednik skupštine, i Alen Popović, predsjednik Udruženja su bili gosti Novog dana.

Cilj informativnog centra je da informacije pružaju svaki dan putem multimedijalnog web portala koji je u formiranju. “BiH je prva u regiji koja će ovakav portal plasirati. Želimo oformiti centar gdje gluhim možemo svakodnevne informacije plasirati. Do sada je bilo to u vidu emisije koja prikupi informacije u proteklih sedam dana, ali to nije dovoljno. Gluhe osobe su mi kazale kako žele informacije svaki dan, a ne za, na primjer, prošli ponedjeljak”, komentarisao je ovaj projekat Popović.

“Već smo ostvarili dogovor sa Srbijom, sa Hrvatskom smo u dogovorima, nakon toga ćemo razgovarati sa Makedonijom, Slovenijom – odnosno zemljama bivše Jugoslavije”, dodao je Popović.

Na ovu temu se nadovezao i Husić koji je kazao da će biti dosta sličnosti sa portalima, ali specifičnost je u tome što će biti na znakovnom jeziku. “Namjera nam je da svaki dan pravimo vijesti, ali isto tako i vanredne vijesti. Različite informacije će biti plasirane – od servisnih, vijesti lokalnog karaktera, ali i svjetskih po potrebi“, kazao je Husić.

“Želimo da imamo izvjestitelje sa terena u svakom momentu, a pozivamo i donatore u iznalaženju sredstava. Želimo reportere iz Travnika, Zenice, Beograda, Zagreba, pa bilo to da direktno plasiraju vijesti sa terena ili ne“, kazao je Popović.

Popović je dodao da zainteresovani za rad mogu poslati svoj CV na e-mail adresu koja je napisana na Facebook stranici.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.