Kako je Milorad Dodik pisao Karadžiću i Mladiću 1995. godine

Vijesti 08. dec 201514:41 > 14:50
Facebook/Sejfudin Tokić

Sejfudin Tokić, predsjednik nevladine organizacije "Nova bošnjačka politika", prokomentarisao je svjedočenje Milorada Dodika u Haškom tribunalu u slučaju protiv Ratka Mladića.

“Poznajem ga dobro i njegove stavove o ratnim zločincima Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću u periodu 1995. i prvim poslijeratnim godinama. U septembru 1995. godine kao koordinator Demokratske alternative BiH sa grupom intelektualaca i javnih radnika BiH boravio sam u Italiji, Njemačkoj, Holandiji i Velikoj Britaniji gdje smo imali niz razgovora sa vladinim predstavnicima u tim zemljama. Na brojnim sastancima i medijskim istupima Dodik je prednjačio u osudi Karadžićeve i Mladićeve zločinačke politike i osudi brojnih ratnih zločina koje su oni organizovali i provodili”, navodi Tokić na Facebooku.

Kako navodi, o ovim njegovim tvrdnjama postoje brojni dokumenti.

“Sjećam se u Hagu smo zajedno gostovali u jednoj radio-emisiji poslije koje je on prema vlastitoj izjavi poslao razglednicu Karadžiću i Mladiću na njihove beogradske adrese sa rečenicom: “Ja sam u Hagu i vraćam se uskoro kući, a vi kada dođete nećete se dugo ili nikada vratiti. Nevjerovatno koliko nisko može pasti čovjek u borbi za vlast i očuvanje finansijske moći stečene, kako mnogi tvrde, kriminalom….

Možda je, navodi Tokić u svojoj izjavi, ipak Dodikove laži u Hagu najbolje objasnio već davno tzv. otac srpske nacije Dobrica Ćosić riječima:

Dobrica Ćosić o sklonosti srpske politike lažima

“Laž je vid srpskog patriotozma i potvrda naše urođene inteligencije…”

“Laž je srpski državni interes”

“Laž je u samom biću Srbina”

“Srbe je toliko puta u istoriji spašavala laž”

Dobrica Ćosić- “otac srpske nacije”.