"Vojnici nemaju hljeba ni struje u kasarnama"

FCUZ

Treća tačka današnje sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH.

Nikola Špirić, poslanik iz SNSD-a, kaže da nije zadoovljan načinom na koji je stvorena budžetska rezerva.
“Prvi put od Daytona na ovamo, smanjena je interventna rezerva koja služi da pokrije nepridviđene događaje kao što su poplave, požari i druge nepogode”.

On je kritikovao zapošljavanje novih savjetnika u Predsjedništvu BiH.

“Zapošljavanje je postalo dio političkog dila i trgovine. Ukazujem na pojavu koja nije dobra. Budžetska rezerva za 2016. godinu od 588.000 nije dovoljna. Budžet nije stvar pojedinca. Odgovornost za usvajanje snosi Parlament”, kazao je Špirić.

Jasmin Emrić (A-SDA) kaže da je Prijedlog budžeta institucija BiH dobio prije sedam dana.
“Za tih sedam dana trebam dati svoj skromni sud o tome. To je nemoguće. Nema potrebe da ovo radim. Očekivao sam od Vijeća ministara BiH u ovom budžetu predložiti konkretne promjene da to građani mogu vidjeti i osjetiti u poboljšanju njihovog standarda”, kazao je Emrić.

On je kazao da Prijedlog budžeta ne vodi ka uspostavljanju boljih uslova za mala i srednja preduzeća.

“Ona su stub razvoja evropskih zemalja. To je šansa BiH”, kazao je Emrić.

Saša Magazinović iz SDP-a poredio je budžet institucija BiH prošle godine i današnji Prijedlog budžeta koji je u osnovi isti sa prethodnim.
“Trenutno u sali fali mnogo poslanika SDA što nije bio raniji slučaj. Tada su govorili da je budžet od 950 miliona stavlja BiH u invalidska kolica, da će biti otežan evropski put, da je nedovoljno sredstava ministarstvu odbrane, da je srmatno da nema Srebrenice unutar budžeta, da nema sredstava za povratak, da je budžet kreiran na štetu države, a u interesu RS-a, da je ovo politika zaustavljanja prosperiteta BiH… Pljuvanje po SDP-u je tada bilo u redu i nazivali su nas neprijateljima države. Vojnici kada kreću na posao kupuju hljeb jer u kasarnama nema hljeba”, kazao je Magazinović.

O teškom stanju Oružanih snaga BiH govorio je i poslanik Emrić.
“Oružane snage BiH nemaju struju, nemaju registrovana vozila, nemaju brašna…”, kaza je on.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.