Tužilaštvo BiH podiglo 59 optužnica protiv 135 osoba

Vijesti 31. dec 201512:06 > 12:11
N1

Tužilaštvo BiH okončalo je sve predmete Kategorije 2, u kojima su istrage započete u tužilaštvu pri Haškom tribunalu, a nakon toga proslijeđene na procesuiranje Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Ovim uspješnim rezultatom, ostvareno je obećanje i preuzeta obaveza glavnog tužitelja Gorana Salihovića, data građanima BiH i Haškom tribunalu, da će u svim predmetima Kategorije 2, biti donesene tužiteljske odluke do kraja 2015. godine.

Također, u protekloj, 2015. godini, Tužilaštvo BiH je intenzivno radilo na predmetima ratnih zločina, ulažući maksimalne napore. Tužitelji, stručni suradnici, istražitelji i drugo osoblje, ostvarili su do sada najbolji rezultat u predmetima ratnih zločina jer je podignuto 59 optužnica protiv 135 osoba, koje se terete za ratne zločine i teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava.

O kvalitetu rada na optužnicama za ratne zločine, dovoljno govori činjenica, da su okončane vrlo složene istrage iz Haškog tribunala, kao i podatak da su u oko 80 posto predmeta na temelju dosadašnjih optužnica Tužiteljstva BiH za ratne zločine, donesene pravomoćne osuđujuće presude, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.