Nakaš: Akcijom pokazati da u BiH duh solidarnosti još živi

Vijesti 02. feb 201608:42 > 09:16
N1

BiH je jedina zemlja u regionu koja nema banku koštane srži, a značaj postojanja ovakve banke je ogroman.

Naime, večeras će biti održana velika humanitarna akcija Teleton “Srcem za banku koštane srži” u Hotelu Terme Ilidža, uz direktan prijenos u programu BHT 1.

Za vrijeme emisije gledaoci će putem telefonskih poziva donirati 2 konvertibilne marke po pozivu. U Novom danu o humanitarnoj akciji govorili su Bakir Nakaš, predsjednik Skupštine NVO Mala i Nejra Musić, zaštitno lice ovog projekta.

Optimista sam već pet-šest godina, ali banke i dalje nema. Ipak, naša političari koji se mijenjaju često imaju različite prioritete i zbog toga mi i dalje nemamo banku koštane srži. Problem predstavlja i podijeljenost Federacije BiH, RS i Distrikta Brčko. Rijetki su registri koji govore o zdravstvenom stanju BiH, ako i postoje oni su na lokalnom nivou“, rekao je Bakir Nakaš.

On je istakao da je žalosno je da u 21. vijeku ne znamo kakvo je zdravstveno stanje jedne populacije.

Nejra Musić je izrazila nadu da će ova mala zemlja uskoro imati banku koštane srži jer to e veoma važno i potrebno.

Novac bi se ostavljao u našoj zemlji, a ljudima bi bilo mnogo lakše.”

Jedan poziv – 2KM

Konkretno, svi građani BiH mogu pomoći ako dignu slušalicu i pozovu broj na koji će se neko javiti u studiju. Na taj način se doniraju 2 KM. Bitno je da se svi odazovemo ovom pozivu. Bitno je da solidarnost ide širom BiH, a ne da jedna porodica okrene isti broj 100 puta. Blizu 100 poznatih gostiju će biti prisutno, a bilo bi ih još da imamo više vremena i prostora. Vjerujem da ćemo ovom akcijom pokazati da u BiH duh solidarnosti još živi”, rekao je Nakaš.

Musić, koja je na svojoj koži osjetila probleme nedostatka banke koštane srži poručila je: “Nikome ne bih poželjela četiri bolnička zida, pogotovo u našim bolnicama, ali niti u jednoj na svijetu. Kada znate da neko drugi skuplja novac za vas, onda znate da ovisite o nekom drugom i vi ništa ne možete učiniti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.