Isović: Apsurdno raspisivati novi konkurs za himnu

Vijesti 03. feb 201617:27 > 19:12
N1

BiH bi uskoro mogla dobiti tekst himne. Šemsudin Mehmedović pokrenuo je inicijativu za formiranje Komisije za izbor teksta.

Zadatak Komisije je da sprovede konkurs i izabere tekst na osnovu kojeg će Vijeće ministara BiH utvrditi izmjene Zakona o državnoj himni BiH i dostaviti ga Parlamentarnoj skupštini BiH na usvajanje. Do sada su konkursi bili uzaludni.

Skoro 17 godina građani Bosne i Hercegovine nijemo stoje kada začuju taktove državne himne. Svi dosadašnji pokušaji da himna, nekada zvana Intermezzo, dobije i tekst, su propali. Prvi tekstovi su predlagani još 1998. godine ali, niti jedan nije prihvaćen. Blizu dogovora bilo se prije sedam godina.

Drugi konkurs za tekst himne otvoren je 20. juna 2008, a od 399 radova komisija je odabrala dva. Pobjednički rad napisali su kompozitor himne Dušan Šestić i Benjamin Isović. Međutim, tekst nije prihvaćen u parlamentarnoj proceduri.

Teško je naći tekst na koji nema zamjerku jedan od konstitutivnih naroda u BiH, ali inicijativa postoji. Nova inicijativa, za novi konkurs, novu komisiju i novi tekst himne BiH.

“To još jedan u nizu apsurda koji koji nas zapljuskuju svakodnevno u ovoj našoj nesretnoj BiH. Sada raspisivati novi konkurs, a ne izjasniti se o prethodnom, to je u najmanju ruku neozbiljno ali je i na neki način vrlo sljedstveno s obzirom na sve ono što se dešava u ovoj zemlji pa zašto bi tekst državne himne bio iznimka“, rekao je Benjamin Isović.

Himna bez teksta i ne izaziva neki osjećaj kod građana BiH.

“Više me dirne himna Amerike nego bosanska”.

“Prvo niti ima riječi, niti ima nekakvog duha, niti je muzika kako treba. Pošto sam ja ‘41. godište, tada se plakalo uz onu himnu pa takva nam i himna treba sada”.

“Lijep je osjećaj svakako kad se čuje himna i ponese nas nešto, ali definitivno fali tekst. To je davno davno trebalo biti riješeno”, mišljenja su građana.

Ali, nije. Do tada, mnogi građani BiH, pogotovo na utakmicama, pjevaju “Jedna si jedina”, bivšu himnu BiH, koja je zamijenjena 1998. godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.