Povratnici u Srebrenici prevareni, prodali im bolesne krave

N1

Nakon što je prije nekoliko godina Srebrenicom, kod ovaca što ih je UNDP dijelio povratnicima, harala bruceloza od koje su oboljevali i ljudi, ovih dana je Federalno ministarstvo za povratak srebreničkim farmerima isporučilo bolesne junice.

Stočari su za njih morali platiti 30 posto od vrijednosti. Junad i steone junice su lošeg kvaliteta, veliki broj je uginulo, a farmeri se brinu za ostalu stoku. Ministarstvo gluho na vapaje Srebreničana.

Sabit Mandžić pokazuje visokosteone junice koje je dobio od Federalnog ministarstva poljoprivrede. dvije od pet su mu već uginule. A podigao je kredit, 6.000 maraka kako bi učestvovao u programu. Tada, kada su mu javili da je prošao, niko nije bio sretniji od njega kaže.

“Nama je bilo učešće 30 posto što smo i učinili. Meni ovakve junice nisu trebale. Ova jeste možda za nenu i dedu da im da litar ili dva mlijeka, a ne da se bavi mljekarstvom, a svi mljekari znaju ispod koliko litara se ne isplati držati. To je jedno, a drugo, već dvije su mi uginule”,

Volio bi, kaže, da neko dođe i pregleda stoku. Jasno se, tvrdi, vidi razlika. Preostale junice koje je dobio, ne ustaju, ne jedu, ne daju mlijeko i ne može ih smiriti. Boji se da će i bez njih ostati.

“Neka dođu i neka vide, službe koje su nadležne da provjere da li je bolesna ili nije, ako im paše da nije, onda eto neka nije”,

O svojoj muci progovorio je i Ismet Osmanović. On je dobio 10 junadi. Platio 5.000 maraka. Troje je odmah uginulo. Rečeno mu je od bakterije, ali nalaze iz Sarajeva nikad nije dobio.

“I da je to prelazno na ljude, to veterinar tvrdi, a ovi iz Sarajeva kažu da nije. Sve sam odavde istjero radi ovih. Oni su meni ovdje ostavili zarazu”, kaže Osmanović.

Na teren je izašla i veterinarska inspekcija općine Srebrenica. Utvrdili su da životinje imaju bakteriju.

“Nadležni veterinar je trebao biti obaviješten od strane dobavljača o isporuci tih životinja, no opštinu Srebrenica ni mene niko nije pismeno obavijestio”, kazao je veterinarski inspektor Hasmir Mujčinović.

Slučaj je od početka sumnjiv kaže Ismet. Pokazuje papire. Podaci na pasošima i ušnim markicama se ne poduderaju, štaviše, nemaju ništa zajedničko.

“U pasošima stoji da su junad stara od četiri do šest mjeseci, a svako ovo june je staro od 6 mjeseci do godinu dana. Ništa ni sa čim. Sad ja ovo ne mogu ni prodati, ni registrovati na sebe, nikakvih prava nemam”, dodaje Osmanović.

A nije samo Sabitu i Ismetu nanesena šteta. Još oko 10 korisnika ima isti problem. Ali ne žele da govore. Kažu, obećana im je pomoć. Neki nisu ni preuzeli stoku koju su dobili, a pare im nikada nisu vraćene. A povratnici kažu da su na koljenima. Najavljuju da će tužiti ministarstvo. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.