Velika akcija "Cryptus": Uhapšene dvije osobe iz Živinica

Vijesti 29. feb 201608:55 > 09:00
REUTERS/Eric Gaillard/Ilustracija

U okviru međunarodne akcije "Cryptus", koja se uz najveće mjere sigurnosti i tajnosti, provodila u proteklih nekoliko dana, lišene su slobode dvije osumnjičene osobe, na području Živinica. Aktivnosti u SR Njemačkoj i drugim zemljama EU obuhvatile su više desetina pretresa osumnjičenih osoba.

U najvećoj operativnoj tajnosti i povjerljivosti, u proteklih nekoliko dana provedena je koordinirana akcija partnerskih institucija BiH i SR Njemačke, u borbi protiv uvezane mreže počinitelja kaznenih djela, na području dvije zemlje, koji se za činjenje kaznenih djela i kriminalnih aktivnosti, koriste najsuvremenijim kompjuterskim tehnologijama.

Na terenu se nalazio istražitelj iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, koji je koordinirao zajednički rad policijskih službenika MUP-a RS i Federalne uprave policije, a u provođenju aktivnosti podršku su pružali i operativci OSA BiH.

Nakon višemjesečne specijalističke istrage, u BiH su na području Živnica lišeni slobode osumnjičeni:

-Asmir Mulaj, rođen 1988. godine, u mjestu Istok, Srbija, državljanin BiH,

-Kenad Muminović, rođen 1990. godine u Užicu, državljanin BiH.

Uporedo sa lišenjima slobode izvršeni su pretresi stanova, objekata, garaža i drugih prostorija koje koriste osumnjičeni.

U pretresima je pronađena određena sofisticirana kompjuterska oprema, kao i određena količina opojnih droga.

Navedeni su osumnjičeni za sudjelovanje u radu ilegalnog internet servisa, koji je korišten za izvršenje većeg broja krivičnih djela, kao i pružanje infrastrukture za izvršenje krivičnih djela (ilegalna kupovina i prodaja opojnih droga, oružja i drugih nedozvoljenih sredstava, podataka o bankovnim karticama i sredstvima plaćanja, kao i podataka o osobnim dokumentima i ispravama i druga kaznena djela).

Osobe lišene slobode, osumnjičene su za kaznena djela:

-organizirani kriminal (članak 250. KZ BiH)
-pranje novca (članak 209. KZ BiH)
-neovlašteni promet opojnih droga (članak 195. KZ BiH)
-krivotvorenje kreditnih kartica i kartica za bezgotovinsko plaćanje (članak 276. KZ RS)
-krivotvorenje isprave (članak 377. KZ RS)

Organizirana kriminalna skupina je, prema prikupljenim dokazima, djelovala na području Njemačke, BiH, Austrije, Švicarske i drugih područja na kojima se govori njemački jezik.

Nakon lišenja slobode poduzete su aktivnosti spriječavanja uništavanja dokaza i osiguranja prisustva osumnjičenih na kompjuterskom sistemu, kako bi se prikupili dokazi, kao i pretres digitalnih nosača podataka, hard diskova, USB memorija i ostale računarske opreme, te spriječavanje automatskog uništavanja i enkripcije podataka.

Ova operacija, predstavlja jednu od najvećih dosadašnjih istraga kompjuterskog kriminala u BiH i regionu, u koju su uz predstavnike Tužiteljstva BiH bili uključeni i policijski djelatnici specijalizirani za kompjuterski i visokotehnološki kriminal iz MUP-a RS i Federalne uprave policije, a na temelju odobrenja međunarodne pravne pomoći, bili su prisutni i eksperti za kompjuterski kriminal iz SR Njemačke.

Na području SR Njemačke i EU, provedena je akcija koja je obuhvatila više desetina osoba, za koje su prikupljeni dokazi da su sudjelovale u nelegalnim i kriminogenim aktivnostima putem interneta.

Tužiteljstvo BiH i partnerske agencije u BiH, ostvaruju suradnju sa institucijama u zemljama Europske unije i cijelog svijeta u borbi protiv teških oblika visokotehnološkog i međunarodnog kriminala i ta suradnja će se nastaviti i u budućnosti, jer borba protiv ove vrste kriminala zahtjeva brzu i kontinuiranu međunarodnu suradnju agencija za provođenje zakona.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.