Kojović: Naše društvo neće tolerisati homofobiju i nasilje

Vijesti 05. mar 201614:58 > 14:59
N1

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović izjavio je da sinoćni napad na goste kina Kriterion u Sarajevu govori o tome da je "napad počinjen iz mržnje", odnosno "da počiniocima smeta što Kriterion ne diskriminše ljude po njihovom seksualnom opredjeljenju".

Za nas je uvijek bilo i uvijek će biti neprihvatljivo narušavanje građanskih i ljudskih prava i sloboda svakog građanina i građanke BiH“, kazao je Kojović i dodao da Naša stranka očekuje od policije Kantona Sarajevo i Tužilaštva korake na sprečavanju sličnih napada ubuduće. 

Niko u ovom gradu ne smije da se osjeća nesigurno i ničija sloboda ne smije doći u pitanje“, ističe Kojović.

Napominje da to nije prvi upad nasilnika u Kriterion i da se sličan napad desio i na učesnike festivala “Merlinka”.

Kao delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, on je na prošloj sjednici tog tijela glasao za izmjene Krivičnog zakona koje najavljuju otežavajuće okolnosti za počinioce djela iz mržnje. Kojović očekuje da će prijetnja jačim sankcijama prevenirati napade te vrste.

Naši pravni propisi nisu u dovoljnoj mjeri rigorozni prema počiniocima krivičnih djela čiji je motiv mržnja. I ovaj posljednji događaj pokazuje da bismo, dok je nacrt zakona još u javnoj raspravi, svakako trebali razmisliti o još oštrijim sankcijama za ovu vrstu krivičnih djela, pogotovo jer napadi na građane počinjeni iz mržnje mogu proizvesti – što često i čine – lančanu reakciju“, istakao je Kojović, saopćeno je iz Naše stranke.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.